Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Europa: Brexit slår mot fastighetsmarknaden

2016-07-05 11:24

Europabörsernas storbolagsindex lyste alla i rött på tisdagsförmiddagen. Storbritanniens val att vid midsommar folkomrösta för ett EU-utträde, Brexit, orsakar återigen nervositet för börssentimentet: i dag med fortsatt oro för italienska banker och nu även med växande oro för den brittiska fastighetsmarknaden.

Sektormässigt återfanns råvaror, finansiella tjänster, försäkring och fastigheter i botten medan nedgångarna för defensiva segment som hälsovård, förbruknings- och dagligvaror var mer återhållsamma.

Storbritanniens finansminister George Osborne uppgav på måndagskvällen att landets finansdepartement står redo att stötta centralbanken Bank of England (BoE) med utlåningen till ekonomin i spåren av Brexit.

På tisdagsförmiddagen följdes krishanteringen upp från BoE:s sida: centralbanken sänker brittiska bankers kontracykliska kapitalbuffertkrav från 0,5 till 0,0 procent, något som man menar ska möjliggöra för ytterligare 150 miljarder pund i utlåning till ekonomin.

Storbritanniens energiminister Andrea Leadsom, en av aspiranterna till att ersätta den avgående premiärministern David Cameron som partiledare för det konservativa Tory-partiet, sade på måndagen att hon vill att utträdesförhandlingarna med EU ska ske så snabbt som möjligt. Det rapporterade Dow Jones Newswires.

Många ledande EU-politiker har redan uppmanat britterna att inleda en officiell ansökan om EU-utträde så snart som möjligt då dessa liksom Leadsom menat att en utdragen osäkerhet i frågan kan vara skadligt för regionen.

I den brittiska bygg- och fastighetssektorn har tillgångsförvaltaren Standard Life, -3,7 procent, valt att med hänvisning till Brexit stänga uttagsmöjligheter ur en fond exponerad mot brittiska kommersiella fastigheter. Beskedet förvärrade pressen på övriga sektorn på Londonbörsen.

Bland de italienska storbankerna fortsatte BMPS 9,2 procent lägre efter att ha rasat i gårdagens handel till följd av bekräftade problemlånediskussioner med eurozonens centralbank ECB.

I Frankfurt tappade Thyssenkrupp 5,0 procent sedan Kepler sänkt sitt aktieråd för ståltillverkaren till behåll, från tidigare köp.

Enligt Kepler-analytikerna riskerar Brexit att försvåra planerna på en lovande allians med Tata Steels Europaverksamhet.

I makrostatistikflödet har juniutfall över regionens inköpschefsindex för tjänstesektorn presenterats.

För EMU-området som helhet blev utfallet för tjänste-PMI 52,8 i juni, innebärande en upprevidering från 52,4 där också analytikerförväntningarna på det definitiva utfallet låg.

Storbritanniens tjänste-PMI blev lägre än väntat: juniutfallet blev 52,3 mot 53,5 i maj samtidigt som 52,9 väntades bland analytiker.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom