Europabörserna faller

De ledande Europabörserna inledde onsdagens handel under nollstrecket då oljepriserna fortsatt var under press. Priset på olja har successivt återhämtat morgonens nedgångar men aktiemarknaderna har inte följt med och handlas fortsatt i negativt territorium.

Definitivt inköpschefsindex för tjänstesektorn i EMU uppgick till 53,6 i januari jämfört med 54,2 under månaden innan. Utfallet var detsamma som det preliminära utfallet för januari och tillika marknadens förväntningar som uppgick till just 53,6.

Bland bolagsspecifika nyheter fortsätter rapportfloden. Av de bolag som ingår i Euro Stoxx 600 som har rapporterat har 57 procent inkommit i linje med eller över förväntningarna. 43 procent har varit sämre än förväntningarna, enligt data från Thomson Reuters StarMine.

”Det har varit väldigt blandade rapporter hittills. Personligen tycker jag dock att flera av dem har varit riktiga besvikelser”, sa Terry Torrison på McLaren Securities till Reuters.

Bland dagens rapporter återfanns det finska energibolaget Fortum vars aktie rasade 9,5 procent efter att ha redovisat lägre resultat än väntat för det fjärde kvartalet. Vidare sänkte bolaget det långsiktiga finansiella målet för avkastning på sysselsatt kapital (ROCE) till minst 10 procent, ned från 12 procent.

Kvar i Finland redovisade kartong- och papperstillverkaren Metsä Board ett rörelseresultat exklusive engångsposter på 35 miljoner euro. Resultatet var lägre än analytikernas konsensus som låg på 40 miljoner. Aktien backade 3,6 procent.

Den franska lyxvarujätten LVMH lyfte 6,4 pocent efter att bolagets resultat för det fjärde kvartalet överträffat marknadens förväntningar.

Åt andra hållet gick den schweiziska klocktillverkaren Swatch som backade 1,5 procent då bolagets rapport inte nådde upp till förväntningarna.

Utanför rapportbolagen bekräftade schweiziska agrokemibolaget Syngenta på onsdagsmorgonen att man erhållit ett bud från kinesiska Chemchina. Budet är på 480 schweizerfranc per aktie kontant plus en extrautdelning på 5 schweizerfranc per aktie, vilket värderar Syngenta till totalt 43 miljarder dollar. Aktien var upp 4,8 procent på nyheten.

Det norska mediebolaget Schibsted tar en nedskrivning på 465 miljoner norska kronor i det fjärde kvartalet. Nedskrivningen sägs huvudsakligen vara relaterad till norsk tidningsverksamhet. Aktien tappade 0,7 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets