Europaterminer kring nollan

Stockholmsbörsen väntas öppna neutralt enligt SIX indikatorer. Tisdagens beslut från både USA och EU om att utöka sanktionerna mot Ryssland har skapat viss oro i sentimentet. Investerare håller nu ett öga på dagens viktiga makrobesked från både USA och Sverige.

Under morgonen stjäl Astra Zeneca rampljuset. Läkemedelsjätten meddelar att de tar över Almiralls rättigheter inom andningsverksamhet till ett initialt pris om 875 miljoner dollar. Därefter kan tillkomma upp till 1,22 miljarder dollar i utvecklings, lanserings- och försäljningsrelaterade milstolpar. Astra Zeneca har också gått med på att göra olika säljrelaterade betalningar.

Affären kommer dock inte att påverka prognosen för core EPS, det vill säga kärnvinsten per aktie, för 2014 och den väntas också vara neutral för 2015, men positiv för 2016.

Astra Zeneca har även ingått ett samarbete med Kyowa Hakko Kirin. Samarbetet avser en klinisk studie för en fas I/Ib-studie inom immuno-onkologi. Studien ska utvärdera effekt och säkerhet av två separata kombinationer i en viss sorts tumörer.

På andra sidan Atlanten stängde New York-börsen i går på minus efter att ha inlett positivt. Nya sanktioner mot Ryssland tog uppmärksamhet från den positiva statistik som kom in under dagen. USA:s president Barack Obama uppgav under ett tv-sänt tal sanktionerna riktas mot Rysslands energi-, försvars- och finanssektorer. Uttalandet följde de 28 EU-ländernas annonserade sanktionsåtgärder som kom tidigare under dagen.

I Asien såg det ljusare ut med uppåtgående kurser. Indikatorerna för dagen från Asien är neutrala till svagt positiva.

Tillbaks till Stockholms bolagsflöde kom det under tisdagkvällen uppgifter om att ACAP Invest förlänger acceptfristen och fullföljer sitt offentliga uppköpserbjudande till aktieägarna och konvertibelinnehavarna. Den nya acceptfristen löper ut den 26 augusti.

Tethys Oil presenterade sitt delårsbesked under morgonen, vilket kom in starkt. Bolagets försäljning steg till 245 miljoner kronor under det andra kvartalet, vilket kan jämföras med 110 miljoner i fjol.

Efter Torontobörsens stängning väntas Lundin Mining presentera sin delårsrapport.

Senare i dag väntas nu viktigare så väl svensk som amerikansk statistik.

Klockan 09.30 väntas Sveriges preliminära BNP-siffror för årets andra kvartal. Analytikerkonsensus förväntar sig en ökning om 2,4 procent under det andra kvartalet jämfört med det första. Spannet i förväntningarna spänner mellan upp 2,3 och 2,4 procent med en median på 2,4 procent, enligt SIX News sammanställning av analytikers estimat.

Likaså står svensk lönestatistik och arbetskostnadsindex står för dörren.

Från amerikanskt håll väntar både preliminära BNP-siffror, sysselsättningssiffror liksom ett penningpolitiskt besked från den centralbanken Federal Reserve. Marknaden förväntar sig en ökning i bruttonationalprodukten om 3,0 procent, räknat på årsbasis.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.