Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ex-åklagare försvarar insidermisstänkt

2009-01-27 13:42

Den pensionerade åklagaren Bo Skarinder tar ställning i Sveriges största insidermål. Men den här gången spelar han på motståndarsidan.

En av de misstänkta i Sveriges största insiderhärva, den så kallade Morgan Stanley-mannen, får stöd av den pensionerade ekobrottsåklagaren Bo Skarinder. I ett skriftligt utlåtande till Ekobrottsmyndigheten underkänner Skarinder bevisningen mot den misstänkte.

Mer än tjugo månader har gått sedan Ekobrottsmyndigheten slog till mot huvudpersonerna i insiderhärvan som i media snabbt döptes till Cevianmannen och Nordeamannen. Totalt nio personer frihetsberövades i den efterföljande utredningen. Huvuddelen av förundersökningen blev klar i somras, men ännu är ingen åtalad.

Den senast anhållne, med ett års marginal, var en 35-årig investmentbankir. Han greps och anhölls på sin arbetsplats Morgan Stanley fredagen den 13 juni 2008. Han anklagades vid häktningsförhandlingarna för grova insiderbrott och tillbringade 13 dagar på Kronobergshäktet.

Morgan Stanley-mannens ombud Henrik Olsson Lilja säger till Affärsvärlden att misstankarna saknar grund och tror att målet mot hans klient skrivs av. Morgan Stanley-mannen får bland annat stöd av ingen mindre än den före detta vice överåklagaren och avdelningschefen vid Ekobrottsmyndigheten, Bo Skarinder.

Affärsvärlden har inte fått ta del av hela Skarinders utlåtande (av sekretesskäl), men väl slutsatsen. Texten är daterad den 2 januari 2009:

”Jag har vid min genomgång funnit att det inte finns någon bevisning som visar att (Morgan Stanley-mannen) har föranlett (Cevianmannen) att handla aktier. Det enda som kan ”åberopas” mot (Morgan Stanley-mannen) är att han varit god vän med (Cevianmannen). En sådan omständighet kan knappast i bevishänseende anses utgöra ens sannolika skäl”, skriver Skarinder.

Bo Skarinder pensionerades från Ekobrottsmyndigheten 2003 efter en lång karriär som ekoåklagare. Skarinder var bland annat åklagaren bakom de fällande domarna i Pinkerton-målet som också rörde insiderbrott. Lika lyckosam var han inte i Trustor-målet där huvudpersonerna friades.

I morgondagens utgåva av Affärsvärlden kan du läsa hela den rafflande historien om Sveriges största insiderhärva någonsin.

Åtalsbeslutet i insiderutredningen har skjutits på framtiden ett flertal gånger. Senaste beskedet är att åtal ska vara väckt senast i början av februari.

affarsvarlden Administrator

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom