Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ex-Carnegierns hämndaktion

2008-11-17 09:23

Silly läser en tidigare Carnegie-anställds uppgörelse med firman.

EkonomenRickard Engström,under en tid anställd påCarnegie Trading, går till frontalangrepp på firmans kultur och moral i ett debattinlägg i Dagens Industri.

Det som han upplevde som en "underhuggare på mäklargolvet" var kollegor som blivit totalt fixerade vid "snabba bilar, båtar och dyra klockor". Kortsiktiga vinster stod helt i fokus eftersom det interna bonussystem inte hade några långsiktiga incitatement.

En vinstmaskin var handeln för stora fonders räkning. Enligt Rickard Engström var det snarare regel än undantag att Carnegies personal såg till att öka den egna vinsten när fonder lade stor köpordrar.

"Dessa enorma vinster uppkom genom handeln på kunders föden .../... Mäklaren skär emellan och rapporterar en högre kurs till kunden", skriver Rickard Engström och fortsätter:

"Courtaget är betydligt mindre intressant för mäklarföretaget än de enorma vinster en mäklare på en tradingavdelning gör på kundens flöde."

Han påstår sig ha upplevt liknande beteenden på andra firmor. Hans slutsats är att fondspararna blivit blåsta på en bättre avkastning.

I debattartikeln sågar han också nepotismen i branschen:

"Utbildning, kunskap och intresse värdesattes inte lika högt som rätt efternamn", skriver Rickard Engström.

Han passar samtidigt på att lätta sitt hjärta kring sina upplevelser påMatteus Fondkommission:

"Två dagar innan Ericssons rapport skulle publiceras ropades resultatet ut på mäklargolvet. Det visade sig stämma på kronan."

I DI läser Silly också attHandelsbankenplanerar för fortsatt tillväxt i Storbritannnien. Banken har 62 kontor i landet varar 12 har öppnats under året.

DI har också fått förhandstjing påEQT:snya infrastrukturfond. Totalt har 12 miljarder kronor flutit in till fonden berättar EQT-partnernLennart Blecher för tidningen.Investor, SkandiaochFjärde AP-fonden tillhör investerarna.

Silly Season

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom