”Experimentet är över”

En tidigare BOJ-ledamot tror att det är dags att vinka hej då till den ekonomiska reformen ”Abenomics” och spår att den japanska centralbanken snart börjar trappa ner sina tillgångsköp, rapporterar Wall Street Journal.

För drygt två år sedan drog Japans premiärminister Shinzo Abe igång sin ekonomiskpolitiska reform som fick smeknamnet Abenomics.

Sedan dess har den japanska centralbanken Bank of Japan (BOJ) köpt värdepapper för 150 000 miljarder yen, cirka 11 000 miljarder svenska kronor. Den har också sänkt styrräntan kraftigt. Experimentet fungerade till en början men när momsen höjdes i april 2014 började ekonomin svalna igen och i slutet av året gick Japan åter in i en recession. Det blev den fjärde recessionen sedan 2008.

I december gick BOJ-ledamoten Takehiro Sato ut och varnade för att tillgångsköpen kan förvärra den ekonomiska situationen i landet.

Nu säger den tidigare BOJ-ledamoten Miyako Suda att hon tror att den japanska centralbanken snart drar i nödbromsen.

– Experimentet är över, säger hon till WSJ.

Miyako varnar för att fortsatta tillgångsköp kan få en rad negativa effekter på ekonomin. Bland annat kan det leda till en tillgångsbubbla och allvarliga störningar i de finansiella marknaderna.

– BOJ:s tillgångsköp är nära smärtgränsen, säger hon till WSJ.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.