Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Expert: Byggbolagen är nya Titanic

2016-05-31 09:30
Byggarbetare och en illustration av Titanic. Foto: All over press

Enligt Stefan Engeseth, strategisk rågivare och författare, står byggbranschen inför en omvälvning när konkurrens dyker upp från oväntat håll.

Stefan Engeseth, som bland annat skrivit boken Sharkonomics, förutspår att en digital våg kommer svepa över byggsektorn och reducera byggbolagen till underleverantörer åt it-jättar som IBM, Google och Microsoft.

- Det sades att Titanic var osänkbar - nu talar vi om ett digitalt isberg som byggbranschen är på väg att köra rakt in i, säger han till Business Insider.

Engeseth har studerat byggsektorn under ett antal månader för att reda ut vad som lurar under ytan. Enligt hans iakttagelser är branschen konservativ och ovillig till förändring. Han anser också att byggbolagen inte är transparenta mot sina kunder eller beslutsfattare samt att deras affär har byggts på långsiktiga relationer.

Nu menar Stefan Engeseth att situationen är på väg att förändras i rask takt och att byggprojekten kan utformas innan byggbolagen involveras.

-Jag tror att byggindustrin kommer att vara som en öppen källkod inom fem till tio år och byggmetoderna lika enkla som att bygga Lego, säger han till Business Insider.

Han spår att byggbolagen drabbas av en stor konsolideringsvåg och att de till en början försöker kämpa mot den här utvecklingen, utan framgång. Enligt Engeseth lär det också bli allt vanligare med globala upphandlingar som sköts av it-jättarna. Det leder i sin tur till att byggbolagen degraderas till att enbart leverera byggtjänsterna.

Förändringen har redan börjat. Enligt flera källor till Business Insider är IBM inblandat i ett byggprojekt i Stockholm.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom