Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Experter: Så stor är risken för recession

2011-08-19 10:44

Risken för recession ökar. Det säger flera analytiker, ekonomer och marknadsbedömare. Och framförallt börsen.

Recession är när ekonomin ordentligt avtar och tillståndet varar i ett par månader.

Det visar sig i industriproduktionen, arbetslösheten, reella inkomster och i grossisthandeln.

Den tekniska definitionen av recession är när två sammanhängande kvartal visar att BNP har en negativ utveckling eller att arbetslösheten ökar med 1,5 procent under 12 månaders tid.

Generellt sätt varar en recession i 6-18 månader.

Men recession används även som ett begrepp som beskriver att ekonomin saktas ned och går in i en mildare lågkonjunktur. En djupare lågkonjunktur brukar tillskrivas epitetet depression.

I går presenterade riksbanken i Philadelphia en undersökning som visar att inkommande beställningar för produktionen i regionen Mid-Atlantic - som inbegriper städer som New York, Baltimore, Philadephia och Pitsburgh - är den minsta på två år.

Riksbanken i New York visade en liknande utveckling i början av veckan.

I samma veva presenterar Morgan Stanley en ny beräkning som innebär att risken att USA faller in i recession är en på tre.

Det har fått världen att gå i recessionstankar vilket tydligt illustreras på världens aktiekurser. Vilket styrks av tidigare negativa indikatorer bestående av negativa besked om den ekonomiska utveckligen i Europa och USA.

Jordan Lambert, mäklare på Spreadex, målar upp en mörk framtid.

- Svag tillverkningsdata från USA och överraskande svaga tyska BNP-siffror ökar sannolikheten för en dubbeldipp-recession och tidigare bevis indikerar även en stark inflationsrisk i den här försvagade ekonomin, säger han till Financial Times.

Och han backas upp av likasinnade.

- Det finns en stark oro att recessionen kommer förr eller senare. Det här är en historiskt unik period, säger Jim Reid, kreditanalytiker på Deutsche Bank, till FT.

- Om det inte är recession så känns det åtminstone som en och det har ingen betydelse om det går att visa med statistik, säger John Hailer, ordförande för Natixis Global Asset Management i USA och Asien, till Wall Street Journal.

”Förväntade åtstramningspaket kommer troligtvis sakta ned den Europeiska tillväxten ytterligare och tvinga den till anemiska nivåer”, skriver franska banken BNP Paribas i en färsk kommentar.

I Europa och USA ser det negativt ut. Om man tittar på svenska indikatorer går det att hitta stöd för att även vi närmare oss en regelrätt recession.

I juli presenterade svenska konjunkturinstitutet en rapport som visar på att ordertillväxten för tillverkningsindustrin ordentligt dämpats.

I juni presenterades svenska arbetslöshetssiffror som visade på en negativ utveckling med 6,2 procent jämfört med föregående år.

Den här månaden gick Anders Borg ut och ”påtagligt” nedreviderade regeringens BNP-prognos för 2012.

Samma prognos gjorde Cecilia Hermansson, Swedbanks chefsekonom häromdagen.

Hon framförde då att det finns en 30-procentig risk att för en global recession på grund av en ”förvärrad skuldkris, större börsfall, valutaoro och BNP-nedgångar”.
 

Det enda som har haft en stark utveckling senaste tiden är guldet som nu handlas för 1864,5 dollar per troy uns.

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom