Experterna: Höj reporäntan nu

Dagens Industris skuggdirektion vill se en höjning av räntan. Det är första gången sedan 2011 som expertrådet vill se en högre styrränta.
Experterna: Höj reporäntan nu - riksbanken-700_binary_6840430.jpg

Ebba Lindsö, före detta ledamot i riksbanksfullmäktige, tycker sig nu se tydliga tecken på att flera centralbanker är på väg att styra om räntan.

– Bank of Canada höjde räntan i juli, av ungefär samma skäl som Riksbanken borde höja: högre resursutnyttjande och växande skuldsättning, säger hon.

Och nu är det dags även för den svenska centralbanken.

– Vi har urstark tillväxt och regeringen har aviserat finanspolitisk stimulans på 40 miljarder kronor. Frågan är om farten riskerar att bli för hög. Jag röstar för en höjning med 25 punkter, säger Ebba Lindsö.

Även Ann Öberg, chefsekonom på Handelsbanken, vill höja räntan.

– Inflationen har varit högre än Riksbanken räknat med. Delvis handlar det om tillfälliga effekter, men uppgången är bred. Exempelvis stiger tjänstepriserna i den högsta takten på tio år. Dessutom är resursutnyttjandet högt, vi har en expansiv finanspolitik och det finns risk för bubblor och felallokering av kapital, säger hon.

John Hassler, professor i internationell ekonomi på Stockholms universitet vill vänta med räntehöjningen. Även före detta finansmarknadsminister Peter Norman och Swedbanks analyschef Olof Manner vill se en höjning längre fram i tiden, tidigast i december.

– De senaste decennierna har den naturliga räntan trendmässigt fallit till en nivå i dagsläget nära noll. Detta ligger helt bortom Riksbankens kontroll. För att säkra att det finns manöverutrymme för framtida krishantering vore det bäst att höja inflationsmålet. Det näst bästa är att säkra inflationsförväntningarna. De riskerar falla om man höjer räntan nu, säger John Hassler.

Därmed röstar tre ledamöter för en höjning och tre emot. I Riksbankens direktion har chefen utslagsröst. I Skuggdirektionen roterar den i bokstavsordning och innehades vid detta möte av Ebba Lindsö. Skuggdirektionen förordar därför för första gången på sex år att räntan höjs, med 0,25 procentenheter till minus 0,25 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.