Experterna om Yellens räntedrag

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve väntas på torsdag lämna sin styrränta oförändrad vid 0-0,25 procent, och förutspås därmed avstå från att höja den. En del bedömare tror dock i sitt huvudscenario att styrräntan kommer att höjas, och många av de som tror på oförändrad styrränta ser en höjning som ett möjligt alternativ-scenario.

Danske Bank förväntar sig att den senaste tidens stramare finansiella förhållanden och ökade osäkerhet kring den globala tillväxten kommer att få Fed att hålla styrräntan oförändrad, trots en stark amerikansk arbetsmarknad och solid inhemsk efterfrågan.

Danske Bank noterar att handeln med terminskontrakt kring den amerikanska styrräntan prisar in 26 procents sannolikhet för en räntehöjning. Danske anser att det kan kännas något lite med tanke på de kommentarer som Fed-ledamöterna har lämnat de senaste veckorna där de till övervägande del inte har velat stänga dörren för en höjning i september.

SEB tillhör däremot de banker som tror att Fed slår till och höjer redan i september.

”Vi förväntar fortsatt att Fed kommer att starta åtstramningspolitiken med en första höjning denna månad. Låg inflation, med anledning av ytterligare nedåtpress från fallande bränslepriser och trög lönetillväxt, kommer att bromsa in Feds åtstramning av penningpolitiken”, resonerar SEB samtidigt.

Barclays förväntar sig inte någon förändring av penningpolitiken i nuläget, sedan banken i förra månaden senarelagt sin räntehöjningsprognos till mars 2016, med hänvisning till finansiell volatilitet och global osäkerhet.

Senast Federal Reserve höjde styrräntan var år 2006, och styrräntan har legat nära noll sedan i samband med finanskrisen.

”Vi noterar att det är mer sannolikt att Fed kommer att tveka en sista gång och senarelägga räntehöjningen till december”, skriver Commerzbank.

Nordea noterar att samtidigt som Fed närmar sig ett avgörande beslut kring huruvida styrräntan ska höjas så finns det ett hot om att den amerikanska staten kan behöva stänga offentlig verksamhet igen.

”Även om sannolikheten för en nedstängning kanske närmar sig 50 procent är detta inte den största risken för Fed. På marginalen ger det dock Fed bränsle att hellre vara för försiktiga än tvärt om. Därmed förväntar vi oss att Fed håller styrräntan oförändrad vid september-mötet. Beslutet kommer emellertid troligen att stå och väga, och en höjning med 25 punkter är fortfarande en möjlighet”, uppger Johnny Bo Jakobsen, chefsanalytiker vid Nordea.

Federal Reserves penningpolitiska besked meddelas klockan 20.00 på torsdag, tillsammans med nya ekonomiska prognoser, och följs sedan av en presskonferens med ordförande Janet Yellen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets