Experterna vill att Riksbanken sänker

Dagens Industris skuggdirektion vill att Riksbanken sänker styrräntan från 0,25 till 0,05 procent vid tisdagens besked.

Skuggdirektionen målar en dyster bild av en omvärld där den globala ekonomin har försvagats den senaste tiden och där de geopolitiska riskerna har vuxit. Särskilt oroande är utvecklingen i euroområdet där motorn Tyskland har börjat hacka, resoneras det.

“Trots att de flesta redan räknat med en långsam återhämtning i den globala ekonomin så ser det ut att gå ännu långsammare än väntat. Och inflationen fortsätter att överraska negativt. På det stora hela är det uppenbart att oron för återhämtningen är större än vad den var vid vårt senaste möte”, säger Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar, enligt tidningen.

Swedbanks makrochef Olof Manner pekar ut USA som en källa till hopp på både kort och lång sikt, men han delar samtidigt oron för geopolitiken, EMU och i synnerhet Tyskland. Vidare spökar Grekland igen, enligt Manner.

De flesta analytiker och ekonomer räknar med att Riksbanken sänker reporäntan från 0,25 procent till 0,05 procent i samband med det penningpolitiska beskedet på tisdag. I SIX News sammanställning räknar 19 av 20 bedömare med att räntan sänks i någon grad, och medelestimatet för reporäntan ligger på 0,08 procent.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.