Experterna vill se större sänkning av räntan

Dagens Industris skuggdirektion röstar med siffrorna 3-2 för en sänkning med 50 punkter på torsdag, enligt tisdagens upplaga.

Röstade för gjorde Harry Flam, Klas Eklund och Cecilia Hermansson. Olof Manner och Ebba Lindsö vill se en sänkning på 25 punkter.

I SIX News sammanställning spår 12 av 12 bedömare att Riksbanken sänker med 25 punkter till 0,50 procent.

Förtroendet för inflationsmålet och svaga utsikter för inflationen gör att Flam, Eklund och Hermansson vill se en större sänkning.

“Man kan tänka sig 25 nu och 25 i höst, men varför vänta när argumenten är så överväldigande”, frågar sig Hermansson.

Lindsö anser att det finns två parallella universum, ett med deflation på varor och en med “besvärande” tillgångsprisinflation. Således förordar en mindre sänkning nu, men utesluter inte ytterligare en sänkning i höst.

Manner delar oron för den låga inflationen men anser att kronan är viktigare än räntan i det här läget. Därför vill han spara en räntesänkning till i höst för att stävja en eventuell kronförstärkning.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG