Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Få tror att Riksbanken höjer räntan

2019-07-03 07:19
Riksbankens chef Stefan Ingves. Foto: Jonas Ekströmer / TT

I dag kommer Riksbanken med ett nytt räntebesked. Få tror på en räntehöjning nu, när de stora centralbankerna fortsätter med lågräntepolitik för att stimulera ekonomin.

Inflationen ligger kring 2 procent och 2 procents inflation är det som styr Riksbankens handlande. Man kunde därför tro att Riksbanken skulle stå redo att höja räntan. Men både den europeiska centralbanken och den amerikanska talar snarare om att fortsätta att stimulera ekonomin.

Att Riksbanken och dess chef Stefan Ingves då skulle välja en annan väg är det få som tror,

Ända sedan februari 2015 har Sverige haft negativ ränta. Det ska göra importen dyrare och på så vis dra upp inflationen. Samtidigt är det tänkt att företagen ska investera när det är billigt att låna pengar.

Men Riksbanken har fått hård kritik från flera håll. Den svaga svenska kronan gör att företagen avstår från att investera efter maskiner och utrustning från utlandet har stigit i pris.

De som äger aktier och fastigheter blir rikare medan låginkomsttagare får stå och titta på. Och att bo på hotell och äta på restaurang i utlandet har sällan varit så dyrt som nu för svenska löntagare.

Men nu tror allt fler bedömare att Riksbanken skjuter på sin nästa räntehöjning till 2020, eller kanske ännu längre fram.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom