Fabian Månsson bryter tystnaden

Sedan Fabian Månsson lämnade VD-posten på H&M i mars förra året har han legat minst sagt lågt, allt medan medierna beklagat hans öde. Med orden ”Fy Fabian – vilket ras” beskrevs hans karriär nyligen i en av våra stora kvällstidningar, och orden illustrerades med såväl kursfall i Spray Ventures-aktien som kollapsen för IT-bolag generellt. Själv har han dock inte ångrat sig en enda gång, säger han i en exklusiv intervju med Ekonomi24.

För knappt ett år sedan abdikerade Fabian Månsson som VD för ett av Sveriges mest välkända, anrika och samtidigt internationella bolag, klädjätten H&M. Aktiekursen sjönk som en sten medan han gick vidare till ett av de då hetaste bolagen i den nya ekonomin, ditlockad av sina gamla Handelskompisar med Spray Ventures dåvarande VD Per Bystedt i spetsen. Sedan dess har såväl den nya ekonomin som Spray-aktien fått storstryk både på börsen och i pressen och röster höjdes om att nu ”måste han väl ändå ha ångrat sitt beslut”. Från Fabian Månsson själv har det i princip varit helt tyst, allt medan mediebilden gjort gällande att han suttit och funderat på hur han ska rädda koncernens blödande e-handelsbolag. I dag stod det klart att han blir nu blir ansvarig för Spray Talents, ett av dotterbolagen i framtidens Spray-grupp.

Från börs-VD på H&M, via chef för Labs-verksamheten, till talangscout, vilken karriärvändning på mindre än ett år! ”Nja, talangscout vet jag inte riktigt. Ända sedan jag kom till Spray har vi suttit och jobbat med olika projekt som vi funnit haft potential, olika bolag som vi velat starta och det här är ett av dem. Vi ska bli en riktigt duktig producent av innehåll, och management är en viktig del av det, liksom musik-, förlags- och upphovsrättigheter. Det finns hur mycket som helst inom det området som man kan jobba med.”

När du rekryterades var tanken att du skulle föra med dig konsumenttänkandet från H&M och applicera det på de e-handelsembryon som fanns i Sprays labb-kuvös. Vad hände med allt det? ”Det där är lite fel. Sedan jag började har det inte startats några e-handelsprojekt inom koncernen och går man tillbaka lite i min historia och läser intervjuer från H&M-tiden så framgår det att jag redan då var ganska skeptisk till e-handeln – något som jag dessutom fick kritik för då. Däremot är det sant att jag kom från ett konsumentinriktat bolag och jag har även här propagerat för att man ska ha föra en kundfokuset i varje led av verksamheten. Spray är ganska bra på det idag, även om det långt ifrån är enbart min förtjänst.”

När du började var Spray ett av de hetaste bolagen i den nya ekonomin, idag är den allmänna bilden att bolaget håller på att falla ihop – hur kul är det att varit med om den resan? ”Jag köper inte den bilden, det är möjligt att det ser ut så utifrån men det stämmer inte med min bild. Ett bolag som inte är självfinansierat blir snabbt beroende av finansmarknaden och man kan inte göra annat än att hänga med i dess svängningar. Marknaden har helt och hållet omvärderat vår typ av bolag och det är väl trist på sitt sätt, men det påverkar inte mig i min vardag. Spray är ett privat bolag, vad som skrivs om det i tidningarna är inget som påverkar dagsformen för mig och de omkring mig.”

Hur många gånger sedan du började på Spray har du ångrat att du lämnade H&M? ”Inte en enda. Jag hade tio underbara år där, men någon gång ska man sätta punkt och byta riktning och det var vad jag gjorde.”

Hur känns det att som tack bli beskriven som ”en parantes i H&Ms historia” av Stefan Persson? ”Ett sånt uttalande får väl stå för honom, men han har ju sagt efter det att han inte menade det så. Vill man ha den sannaste bilden av vad jag har åstadkommit får man väl fråga alla de människor jobbat med under de åren.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco