Facebook släpper in externa utvecklare i storinvestering

2017-04-19 13:12 Direkt Affärsvärlden

Facebook har vad gäller nysatsningar hittills gjort sig ett namn främst inom virtual reality, VR, genom sitt köp av Oculus Rift för 2 miljarder dollar 2014.

Men i den närmaste framtiden ligger fokus för Facebook i stället på så kallade augmented reality (förstärkt verklighet) eller AR.

Bolaget håller i dagarna en stor utvecklarmässa och på tisdagen redogjorde Facebook-vd:n Mark Zuckerberg enligt Business Insider för sina planer om att "blanda den fysiska världen och den digitala världen på helt nya sätt".

Redan från och med denna vecka kommer Facebook att låta utvecklare bygga sina egna AR-effekter för Facebookappens kamera. Satsningen är en direkt attack mot konkurrenten Snapchat, som var först ut på massmarknaden med AR-effekter, men som hittills inte öppnat upp sin teknik för externa utvecklare.

"Även om vi var lite långsamma med att addera kameror till våra appar, är jag säker på att vi kommer att bli dem som för AR-plattformarna framåt", sade Mark Zuckerberg.

Andra företag som ligger långt framme i utvecklingen vad gäller AR är Microsoft och startup-företaget Magic Leap. Även Apple har på senare tid aviserat stora satsningar på området.

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom