Fakturastrul på Torget

Emerging Technologies och Postens samägda e-handelsportal Torget har på eget bevåg skickat ut fakturor gällande medverkan i ett nytt branschregister till ett hundratal svenska företag. Efter kritik skickar Torget nu ut ett ångerbrev där man förklarar att fakturan inte är någon faktura.

Torget försöker bredda intäkterna genom att skapa ett nytt register över svenska e-handelsföretag.

Torget har på egen hand valt ut omkring 2 000 företag som förts in i registret och som nu uppmanas betala för det.

”Er butik har efter bedömning av vår panel blivit kvalitetsgodkänd och har precis inkluderats i detta register! Genom att acceptera detta erbjudande och betala bifogad faktura får Ni ligga kvar i ett år framåt”, skriver Torget i det brev som skickades till de utvalda företagen tidigare i veckan.

Med brevet följer en faktura på 2 493 kronor att betala senast den 31 oktober.

Att skicka fakturor utan att först ha en bekräftad beställning strider dock mot marknadsföringslagen. Lagtexten är skriven för att försöka hindra så kallade fakturaskojare som skickar ut falska fakturor till företag i hopp om att de ska slinka igenom betalningsrutinerna.

Proffsen i fakturaskojarbranschen brukar alltid på något sätt ange på själva fakturan att betalningskrav inte föreligger för att komma runt lagen. Det har inte Torget gjort även om man skriver i följebrevet att betalningen är frivillig.

”De här är under Torgets värdighet”, säger en VD på ett företag som fått Torgets faktura.

En rad företag har reagerat och hört av sig till Torget och klagat. Bolaget har därför snabbt gått ut med ett nytt brev där man ber om ursäkt för det första utskicket.

”Samtidigt har vi förstått att Ni upplevt vårt erbjudande som otydligt, då det inte för Er framgått att medverkan i vår listning är helt frivillig. Detta är mycket olyckligt och har verkligen inte varit vår avsikt”, skriver Torgets VD Andreas Oscarsson i brevet.

Den tidigare utsända fakturan kallas i det nya brevet för ”avi”. Torget skriver till och med rent ut att fakturan inte är någon faktura:

”Då erbjudandet inte är en faktura kommer heller ingen kreditfaktura att behöva lämnas.”

Ekonomi24 har inte lyckats nå Andreas Oscarsson för en kommentar.

Torget är en av Sveriges mest långlivade internetsatsningar och startades redan under Ulf Dahlstens tid som chef för Posten i mitten på 1990-talet. Under åren har flera försökt gjorts att få till en nystart av Torget som genererat stora förluster.

Hösten 1998 köpte man bara månadsgamla bolaget Everyshop (som startades i sfären runt internetkonsulten Cell) för att få tillgång till ett branschregister över e-handelsbolag. I början på 2001 köpte man nästan lika unga Oppido, ett bolag i Emerging Technologies portfölj.

Emerging Technologies, som leds av riskkapitalisten Kjell Spångberg, blev i och med affären ny huvudägare i Torget och äger idag 80 procent av aktierna. Posten kvarstår som delägare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets