Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Falkengrens nya bank i dyr USA-uppgörelse

2017-01-17 07:32
Annika Falkengren. Foto: IBL

Lombard Odier, den schweiziska privatbank som blir avgående SEB-chefen Annika Falkengrens nya arbetsplats i juli, gjorde för omkring ett år sedan upp med den amerikanska skattemyndigheten.

Banken gick då med på att betala 99,8 miljoner dollar (895 miljoner kronor) för att undvika åtal i USA. Bakgrunden var att Lombard Odier hjälpt kunder att slippa undan skatt.

USA bedrev vid denna tid en offensiv mot schweiziska banker vars kunder höll sig undan skattemyndigheterna. Uppgörelsen med Lombard Odier var enligt Bloomberg News en av de dittills dyraste.

Banken införde 2008 en policy som tvingade alla amerikanska kunder att deklarera sina tillgångar hos skattemyndigheten IRS, Internal Revenue Service. Annars riskerade kunderna att deras konton stängdes.

Men det fanns kryphål i Lombard Odiers tuffa inställning: policyn godkände stora uttag av kontanter eller guld och dessutom gåvor till släktingar utanför USA, eller till välgörenhet. Därmed möjliggjordes nya brott, enligt uppgörelsen.

Bara under 2009 genomförde banken 14 kontantuttag på mer än 1 miljon dollar vardera för elva kunder. En kund stängde ett konto genom att ta ut guld för över 3 miljoner dollar, medgav Lombard Odier. Banken erkände också att den hade stängt ner minst tolv USA-konton, med saldon på totalt 15,7 miljoner dollar, efter fiktiva donationer till andra konton i banken.

Annika Falkengren fick vid måndagens presskonferens en fråga om sin syn på Lombard Odiers förehavanden.

"Precis som i den här banken (SEB) är etik viktigt i allt man gör. Jag kommer att arbeta för Lombard Odier tidigast i juli, och det känns bra att saker har klarats av före dess. Jag har min egen moraliska kompass och vet var jag står", sade den avgående SEB-vd:n.

Lombard Odier grundades 1796 och är en av Schweiz större privatbanker. Sedan starten har grundarfamiljerna behållit kontroll över banken, som ägs och drivs av partners. Banken hade vid halvårsskiftet 2016 totalt 156 miljarder schweizerfranc, motsvarande cirka 1.380 miljarder kronor, under förvaltning.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom