Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Familjen Stenbecks beskyddare

2002-08-28 07:00

I decennier har de stått i skuggan av Stenbeck. Men precis som när Jan Stenbecks far dog kliver nu Kinneviks grundar- och ägarfamiljer Klingspor och von Horn in. Nu tryggar de successionen tills Cristina kan ta över.

När Johan Björkman utsågs till ny ordförande i maktbolaget Invik hade familjerna Klingspor och von Horn en avgörande roll tillsammans med Cristina. De utgör hälften av den ordinarie styrelsen, resten är tjänstemän utan makt i form av röster i bolaget. De var också aktiva när det därefter gällde att utse ordförandeposterna i de andra sfärbolagen; Kinnevik, MTG och Tele2.

- Cristinas ord och tankar vägde tungt. Vi har kommit fram till en bra lösning med Johan Björkman och de andra styrelseordförandena. Johan Björkman har både marknadens och styrelsens förtroende i och med att han är så väl insatt i företaget, säger Johan Klingspor som själv sitter i Inviks styrelse.

Grundade Kinnevik

Historien om Jan Stenbecks far Hugo Stenbeck och familjerna Klingspor och von Horn går tillbaka till 1936 när de tillsammans bildade Kinnevik.

Under årens lopp stärkte Hugo Stenbeck successivt sin makt i bolaget genom att köpa på sig fler aktier. De två adelsfamiljerna har dock hela tiden spelat en viktig roll i bolagen och haft framträdande positioner, bland annat ordförandeposten under flera decennier.

På 1970-talet var avsikten att Jan Stenbecks storebror Hugo Stenbeck Jr. skulle ta över efter sin far, men "Lill-Hugo" dog oväntat 1976, och lotten föll på Jan, då 34 år. Han ansågs dock inte varm nog i kläderna, så med stöd av familjerna Klingspor och von Horn bildade Hugo Stenbeck en ledningsgrupp som skulle fungera som ett stöd för Jan innan han kunde ta över helt på egen hand. Familjerna hjälpte också Jan Stenbeck när han 1983 i en maktkamp manövrerade ut sina systrar och tog kontrollen över Kinnevik.

Råd runt Cristina

Johan Björkman har tidigare sagt att han ska avlasta Cristina, men frågan är också om han även kommer att vara hennes ledsagare in i maktens centrum.

- Cristina får avgöra hur hon vill ha det. Jag tror snarare att det blir en grupp människor kring henne från de olika bolagen som kommer att fungera som ett råd, på samma sätt som för Jan när han kom in i koncernen. Hon måste dock få ta det i sin takt, kanske kommer hon in i bolagen om något eller några år, säger Johan Klingspor.

Lugnare fas

Han tror att det blir mycket svårt för de nya styrelseordförandena och även Cristina att ta över Jan Stenbecks roll som drivande entreprenör. Tills Cristina är mogen att ta över kommer sfären att gå in i en lugnare fas och konsolidera verksamheten.

- Jag håller det för sannolikt att sfären kommer att hålla samman. Förutsättningarna är goda eftersom det finns ett samlat ägande och stort intresse för att sfären ska vara intakt. Det är däremot omöjligt att bedriva utvecklingen på samma sätt som Jan gjorde. Vi går in i en ny fas där vi inte kommer att starta lika många företag som tidigare, säger Johan Klingspor.

Det som präglat Jan Stenbeck och hans bolag är entreprenörskapet. Många har ställt sig frågan vad som händer när idé-sprutan själv inte längre finns.

- Det är naturligtvis inte säkert att Cristina ärvt det unika entreprenörskap som Jan hade. Men man ska komma ihåg att de företagsledare som finns i koncernen inte skulle vara på de posterna i dag om de inte hade en del av Jans entreprenörskap, säger Johan Klingspor.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom