Fängelsetrio bakom säkerhetssuccén

Fängelsedömda affärsmän ligger bakom Sveriges snabbast växande företag i säkerhetsbranschen, med flera banker som kunder. De blev multimiljonärer 2007 när riskkapitalbolaget Litorina köpte majoriteten i det bolag de startat.

Securia Systems är en av näringslivets stora framgångssagor de senaste fem åren. Bolaget har snabbt gått från ingenting till att bli en branschledare inom tjänster som spärrservice och stöldskyddsmärkning.

Securia har idag närmare en miljon kunder och bolaget har nära samarbete med bland andra ICA-banken, Ikanobanken, Hyresgästföreningen och Företagarförbundet.

Affärsidén är enkel. För ett par hundralappar per år kan kunderna få hjälp med att spärra förlorade värdeföremål som nycklar, kontokort och mobiltelefoner om olyckan är framme.

Försäljningen sker i huvudsak genom att Securia etablerar sig som partner till företag och organisationer som vill erbjuda tjänsterna till sina kunder eller medlemmar. Securia ansvarar för säljarbetet och intäkterna delas därefter med partnerföretagen.

ICA-bankens kunder får bland annat veta att ”du kan spärra förlorade kort och mobiltelefoner m m från obehörigt användande med ett enda samtal dygnet runt, i hela världen” och att kunderna därmed ”slipper hålla reda på serie-, kort- och kontonummer och ringa runt till myndigheter, banker, försäkringsbolag och mobiloperatörer.”

Securia Systems tillväxt har varit mycket snabb de senaste åren och vinsterna är stora. 2007 var rörelsemarginalen över 20 procent.

Samma år gick private equity-bolaget Litorina in som ny storägare. Affären gjorde grundarna till mångmiljonärer och de fick samtidigt 40 procent av aktierna i det nya holdingbolaget Securia Intressenter. Enligt årsredovisningen i intressentbolaget investerade Litorina 245 miljoner kronor i affären, en siffra som bolaget dock inte vill bekräfta.

– Securia är ett välskött svenskt bolag med en stark position på en intressant nischmarknad. Bolaget har uppvisat imponerande tillväxt under stark lönsamhet. Tillsammans med bolagets ledning ser vi nu fram emot att ta bolaget till nästa nivå, förklarade Litorinas senior partner Jörgen Ekberg när affären var klar.

Litorina samlade ihop en namnkunnig styrelse till det nyköpta bolaget. Där återfinns bland andra Monica Caneman, styrelseproffs med uppdrag i SJ och Proffice, samt Jan Roxendal, tidigare vd på Intrum Justitia med ett par uppdrag i Investor-sfären. Litorina representeras av senior partner Jörgen Ekberg och partner Paul Steene.

Men Affärsvärlden kan nu avslöja ett okänt förflutet om bolagets grundare, varav två fram till i onsdags hade framskjutna poster i Securia-sfären.

De två männen och en av deras affärspartners, samtliga strax under 40 år gamla, är tidigare dömda till fängelse för grov brottslighet.

Två av personerna (vi kan kalla dem Anders och Bosse) känner varandra sedan ungdomsåren. I början av 1990-talet dömdes de båda till fleråriga fängelsestraff efter ett mycket uppmärksammat mord i Stockholmstrakten. Anders dömdes för mordet, Bosse dömdes för medhjälp till mord.

Den tredje mannen (Charlie), som enligt egen uppgift kom i kontakt med Anders och Bosse på en anstalt i mitten av 1990-talet, är själv dömd till fängelse vid ett flertal tillfällen. Den senaste fängelsedomen, för medhjälp till grovt bedrägeri, kom 2002. I samma mål var Anders medåtalad men friades.

Affärsidén bakom Securia verkar de inblandade ha arbetat fram under slutet av 1990-talet. De tre var då på olika sätt inblandade i en grupp stiftelser och föreningar som ordnade insamlingar till olika hjälpprojekt.

Flera dömda brottslingar figurerade i insamlingsverksamheten som snabbt blev föremål för myndigheternas intresse. När åtal senare väcktes mot Anders och Charlie i december 2000 hävdade åklagaren att stora delar av de insamlade pengarna hade gått rakt ner i de inblandades egna fickor.

Det som kom att bli Securia växte därefter fram under början av 2000-talet, delvis parallellt med att Charlie avtjänade sitt fängelsestraff. 2004 fick bolaget sin nuvarande form. Brittiska TCI UK Ltd sattes upp som ägarbolag.

Alla i grundartrion har eller har haft styrelseuppdrag i det säljande bolaget TCI UK som var Litorinas motpart i affären 2007.

Enligt årsredovisningen i det ägarbolag som Litorina bildade för affären värderades Securia till 245 miljoner kronor. Exakt hur mycket pengar som gick till TCI-bolaget är inte känt.

Grundarna släpptes också in som 40 procentiga delägare i det köpande bolaget vid sidan av Litorina. Baserat på Litorinas ägarandel kan grundarna ha fått så mycket som 150 miljoner kronor i samband med affären.

Trots en utförlig due diligence, till stor del utförd av advokatfirman Vinge, uppdagades inte grundarnas brottsliga förflutna.

Två av grundarna har efter affären haft en “fri konsultroll” i Securia-gruppen och bland annat arbetat med den internationella expansionen.

På onsdagen valde parterna att gå skilda vägar. Litorina meddelar också att bolaget inom kort kommer att köpa ut grundarnas resterande ägarandel.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.