Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Fastighetsinvesteraren: Näthandeln dödar fysiska butiker

2018-09-21 14:47
Foto: Lasse Åkerström/Heimstaden

Det ser ljust ut för bostads-, kontors- och lagerfastigheter men handelssegmentet kommer att pressas av en butiksdöd när näthandeln vinner mark.

Det sade den norska fastighetsinvesterararen Ivar Tollefsen vid ett seminarium i Oslo på torsdagen, enligt den norska branschtidningen Estate.

"Näthandel kommer i stadig takt att ta över och därmed kommer de fysiska butikerna att duka under i konkurrensen. När man kan scanna foten på en 3D-printer för att finna sin riktiga skostorlek kommer det inte finnas någon anledning till att gå till en butik och pröva skon. Försäljningsställena kommer att försvinna", citeras han.

Ivar Tollefsen framhåller att en aktör som norska Mustad Eiendom tänker "helt riktigt". Mustad meddelade i förra veckan att deras "guldkalv", Norges sjunde största shoppingcenter CC Vest utanför Oslo, ska omvandlas till en stadsmiljö med bostäder samt butiker i kvarterens gatuplan.

Ivar Tollefsen har under de senaste åren investerat tungt i bostadsfastigheter och påpekade under seminariet att det inte går att "digitalisera bostäder". Rörande kontors-fastigheter påpekar han att "folk fortsatt behöver kontor för att mötas och jobba". Den ökade näthandeln kommer vidare att stödja lager och logistikfastigheter, enligt hans bedömning.

Ivar Tollefsen är storägare och styrelseordförande i Heimstaden, ett bostadsinriktat fastighetsbolag vars preferensaktie är noterad på First North i Stockholm.

Fastighetsvärlden har på fredagen också rapporterat om Ivar Tollefsens syn på butikshandeln.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom