Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

FCA: Lagen om analyspris gäller även "sales trading"

2017-11-14 11:45
Foto: imago stock/IBL

Den brittiska tillsynsmyndigheten FCA, Financial Conduct Authority, har skapat oro bland flera av landets börsmäklare genom sin tolkning av de kommande och EU-gemensamma Mifid II-reglerna.

Det skriver Financial Times nätupplaga.

Från nyår kräver de nya reglerna att kapitalförvaltare måste börja betala banker eller andra leverantörer separat för analystjänster, snarare än att betala för en kombination av analys och handelstjänster. Det som nu oroar delar av branschen är FCA:s tolkning, där även enklare rådgivning som ges av så kallade sales traders och typiskt kan handla om marknadsrörelsernas riktning, räknas som analystjänster.

"Även om det här är logiskt konsistent med allt FCA sagt om 'unbundling' (uppdelning av tjänster), kommer det här som ett bombnedslag", säger Richard Balarkas, vd för Quendon Consulting och tidigare chef för Instinet, till tidningen.

"De flesta firmor har hoppats kunna ducka frågan om hur man kan ta betalt för alla anställda med kundkontakt, vars roll varken är renodlad analys eller renodlad trading", säger Richard Balarkas vidare.

En knäckfråga kan bli tolkningen av vad som utgör "substantiell" analys och inte. En brittisk bank tidningen talat med ska redan ha tränat sina sales traders enligt de kommande reglerna, för att se till att de inte överträder dem.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom