Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Fed-chef erkänner: QE är ett fiasko

2013-11-13 10:42
Foto: J. David Ake/Ap/TT Nyhetsbyrån

Andrew Huszar var själv med att införa kvantitativa lättnader (QE) under sin tid på Federal Reserve. Nu har han skrivit en artikel i Wall Street Journal där han kallar stimulanserna för ett stort misslyckande.

Den före detta Federal Reserve-tjänstemannen Andrew Huszar ger svidande kritik till Federal Reserves stödköpsprogram, quantitative easing (QE), i en artikel i Wall Street Journal.

”Jag kan bara säga: Jag är ledsen Amerika”, skriver han bland annat.

Huszars var själv högst ansvarig för Federal Reserves stödköp mellan åren 2009 och 2010. Hans jobb var att ansvara för köpen av bostadsobligationer för 1 250 miljarder dollar under ett år.

Enligt honom visade resultatet av QE endast på små förbättringar för de amerikanska medborgarna. Finansmarknaden på Wall Street däremot fick fira sitt mest inkomstbringande år någonsin under 2009. När Fed, trots det mediokra resultatet, initierade en ny omgång av kvantitativa lättnader (QE2) 2010 fick Andrew Huszar nog.

”Det var då jag insåg att Federal Reserve hade förlorat all återstående förmåga att tänka självständigt, utan Wall Street. Demoraliserad, återvände jag till den privata sektorn”.

Huszar menar att QE-programmet satt käppar i hjulet för regeringen att ta tag i det verkliga problemet: en i grunden osund amerikansk ekonomi. Enligt Huszar är det Federal Reserve som är kärnan i den dysfunktionella ekonomin.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom