Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Fed-chef: Fed bör fortsätta med tillgångsköp

2013-05-22 06:07

Federal Reserve bör fortsätta med sina tillgångsköp då det är det bästa tillgängliga alternativet för att stärkta en tillväxt som är svagare än väntat, sade Fed-chefen i St. Louis, James Bullard.

Detta i ett tal på tisdagskvällen, enligt Bloomberg News. James Bullard är röstande i FOMC i år.

Enligt Fed-chefen indikerar finansmarknaderna att tillgångsköpen förbättrar de finansiella förhållandena och han poängterade vidare att köpens månatliga storlek kan justeras beroende på hur ekonomin utvecklas.

"Kvantitativa lättnader (QE) ligger närmast konventionell penningpolitik, innebär tydliga åtgärder, och har varit effektiva", sade James Bullard i talet i Frankfurt. Programmet bör fortsätta samtidigt som centralbanken kan "justera graden av tillgångsköp med inkommande data om reell ekonomisk utveckling och inflation i åtanke", fortsatte han.

Han sade vidare att Europa löper risken med en utdragen period av låg tillväxt och deflation likt Japan om inte ECB agerar med ett program för aggressiva penningpolitiska lättnader.

"Man bör oroa sig för detta, och sedan vidta policyåtgärder för att undvika det. Man vill vara säker på att man inte blir fast i denna situation, och ett sätt att bli fast är att vara passiv i denna situation och inte vidta en del aggressiva åtgärder för att försöka få tillbaka inflationen", sade han.

Han sade att lärdomen från Japan är att när man väl blir fast i den situationen, så är det svårt att komma därifrån.

"De försöker mycket hårt just nu och kanske blir de framgångsrika denna gång, vi får se. Men det är mycket svårt att komma ut ur", sade han.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom