Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Fed-chef: Förbered er för kommande nedgångar

2019-05-14 13:48
John Williams, Fed-chef i New York. Foto: Manuel Balce Ceneta/TT

De penningpolitiskt ansvariga runt om i världen bör se över sina strategier för att förbereda sig för en framtida inbromsning i tillväxten och låga räntor. Det sade John Williams, Fed-chef i New York, enligt ett förskrivet anförande i Zürich på tisdagen enligt Bloomberg News.

De policyansvarig bör se över sina ramverk och verktygslådor för att "maximera effektiviteten" i en värld där låga investeringar och högt sparande lägger håller ned räntorna.

"Om det inte sker sådana förändringar, så kommer centralbankerna att utmanas rejält för att nå stabila ekonomier och väl förankrade inflationsförväntningar", sade han.

Han hänvisade till en översyn som Federal Reserve gör i år om sin egen penningpolitik.

"Givet det begränsade policyutrymmet för räntesänkningar vid framtida nedgångar så kommer återhämtningar att bli långsamma och inflationen under målet", sade han.

Begränsningar i förmågan hos centralbanker att motverka nedgångar kan skapa en allvarlig 'feedback-loop', där förväntningarna om framtida låg inflation drar ned den nuvarande inflationen och ytterligare minskar tillgängligt policyutrymme, tillade han.

Han önskade sig även finanspolitiska åtgärder för att motverka nedgångar, som starkare automatiska stabilisatorer och större koordinering mellan Fed och finansdepartementet vad gäller skuldhantering.

På måndagen sade Feds vicechef, Richard Clarida, att Feds översyn kommer att leda till utveckling, men ingen revolution, i penningpolitiken. Översynen kommer att ta inflationsmålet på 2 procent som "givet" men i övrigt hålla ett öppet sinne.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom