Fed-chef: Förbered er för kommande nedgångar

De penningpolitiskt ansvariga runt om i världen bör se över sina strategier för att förbereda sig för en framtida inbromsning i tillväxten och låga räntor. Det sade John Williams, Fed-chef i New York, enligt ett förskrivet anförande i Zürich på tisdagen enligt Bloomberg News.
Fed-chef: Förbered er för kommande nedgångar - john-williams-700_binary_6958643.jpg

De policyansvarig bör se över sina ramverk och verktygslådor för att ”maximera effektiviteten” i en värld där låga investeringar och högt sparande lägger håller ned räntorna.

”Om det inte sker sådana förändringar, så kommer centralbankerna att utmanas rejält för att nå stabila ekonomier och väl förankrade inflationsförväntningar”, sade han.

Han hänvisade till en översyn som Federal Reserve gör i år om sin egen penningpolitik.

”Givet det begränsade policyutrymmet för räntesänkningar vid framtida nedgångar så kommer återhämtningar att bli långsamma och inflationen under målet”, sade han.

Begränsningar i förmågan hos centralbanker att motverka nedgångar kan skapa en allvarlig ’feedback-loop’, där förväntningarna om framtida låg inflation drar ned den nuvarande inflationen och ytterligare minskar tillgängligt policyutrymme, tillade han.

Han önskade sig även finanspolitiska åtgärder för att motverka nedgångar, som starkare automatiska stabilisatorer och större koordinering mellan Fed och finansdepartementet vad gäller skuldhantering.

På måndagen sade Feds vicechef, Richard Clarida, att Feds översyn kommer att leda till utveckling, men ingen revolution, i penningpolitiken. Översynen kommer att ta inflationsmålet på 2 procent som ”givet” men i övrigt hålla ett öppet sinne.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.