Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Fed-chef varnar: Detta kan leda till bubblor och recession

2019-05-15 11:30
Esther George. Foto: Jonathan Crosby/TT

Fedchefen i Kansas City, Esther George, opponerade sig i ett tal på tisdagen mot räntesänkningar i ett försök att få upp inflationen till centralbankens mål på 2 procent.

Hon varnade för att konsekvenserna skulle kunna bli bubblor i tillgångspriser och ekonomiska nedgångar.

Det rapporterar Bloomberg News.

"Lägre räntor kan öka bubblor i tillgångspriser, skapa finansiella obalanser och i sista hand en recession", varnade George.

George sade vidare att hon inte ser någon större anledning att vara oroad för att inflationen befinner sig "en bit under" det långsiktiga målet då arbetslösheten är "klart under" den prognostiserade nivån på lång sikt. Hon påpekade att inflationsnivån inte kräver Fed-åtgärder.

"Jag ser lite värde i att jaga efter ett högre inflationsmål givet den trovärdighet som vi har byggt under det senaste årtiondet runt 2 procent", sade George.

Hon sade samtidigt att hon stod bakom beslutet att lämna styrräntan oförändrad och att inställningen "vänta och se" är lämplig då något inflationstryck inte har funnits.

Samtidigt som hon upprepade sin prognos om "solid" tillväxt i år noterade George att de största riskerna kommer från handelspolicy och långsammare tillväxt utomlands. Hon lyfte specifikt fram Kina, Euroområdet och Storbritannien.

Esther George röstar i Feds ränteråd, FOMC, i år.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom