Fed lämnar räntan oförändrad

Federal Reserve lämnar målet för dagslåneräntan, Fed funds, oförändrat inom intervallet 2,25-2,50 procent.
Fed lämnar räntan oförändrad - jerome-powell-federal-reserve-700_binary_6949018.jpg

Enligt Reuters enkät räknade samtliga 103 tillfrågade ekonomer med att målintervallet för Fed funds skulle lämnas oförändrat nu.

Federal Reserves styrränta ändrades senast den 19 december 2018, då den höjdes med 25 punkter till ett intervall på 2,25-2,50 procent.

Fedkommittén var enig om räntebeslutet.

Kommittén beslutade samtidigt att sänka den så kallade IOER-räntan (räntan på bankers reserver hos Fed) med 5 punkter, till 2,35 procent. Detta görs för att den reala Fed fundsräntan (interbankräntan för lån över natten) ska hålla sig inom Feds målintervall

Kommittén bedömer fortsatt att en uthållig expansion i den ekonomiska aktiviteten, starka arbetsmarknadsförhållanden och en inflation nära kommitténs symmetriska 2-procentsmål på medellång sikt är det mest troliga.

”I ljuset av den globala ekonomiska och ekonomiska utvecklingen och ett dämpat inflationstryck kommer kommittén vara tålmodig vid beslut om vilka framtida justeringar av målräntan för federal funds som kan vara lämpliga för att stödja dessa resultat”, skriver FOMC.

Beträffande timing och storlek på kommande räntejusteringar noterar FOMC att man ska bevaka realiserade och förväntade ekonomiska förhållanden i relation till målet om maximal sysselsättning och det symmetriska 2-procentiga inflationsmålet.

Utvärderingen kommer att inkludera mått på arbetsmarknadsförhållanden, indikatorer på inflationstryck och inflationsförväntningar, och mått på finansiell och internationell utveckling.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco