Fedex riskerar miljardböter

Det amerikanska justitiedepartementet har väckt åtal mot Fedex för dess delaktighet i distributionen av receptbelagda läkemedel som sålts illegalt i landet.

Om Fedex fälls riskerar de böter på 1,6 miljarder dollar, motsvarande närmare 11 miljarder kronor. Bolaget åtalas sammanlagt på 15 olika punkter. Det skriver Wall Street Journal.

Federala åklagare menar att Fedex sedan 2004 vid upprepade tillfällen ignorerat varingar om att bolag brutit mot lagen genom att leverera läkemedel som beställts via onlineapotek och som expedierats till alla som fyllt i en online-enkät.

Enligt åklagarna har Fedex tjänat åtminstone 820 miljoner dollar på leveranserna av läkemedel och riskerar nu böter på upp till dubbla detta –  1,6 miljarder dollar.

Fedex har i ett uttalande förnekat att de skulle vara skyldiga till några oegentligheter och enligt Patrick Fitzgerald, marknadsförings- och kommunikationsdirektör vid Fedex, hotar åtalet kundernas integritet genom att kräva att Fedex tar straffrättsligt ansvar för innehållet i de mer än 10 miljoner paket de skickar dagligen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.