Feds besked kan krossa den amerikanska tjurmarknaden

Den amerikanska aktiemarknaden har visat sig nästintill oberörd av den senaste tidens politiska oroligheter. Men kvällens Fedmöte kan ge investerare en tydlig fingervisning om vart den amerikanska ekonomin är på väg.

Den amerikanska centralbankens sammanträde ikväll kommer efter en rad omvälvande politiska händelser som tros kunna påverka de kommande besluten.

Påverkan från orkanerna Irma och Harvey, en för låg inflation, den uteblivna skattestimulansen från Washington och kanske framför allt de oberäkneliga riskerna från Nordkorea tros vara några av sakerna som ska behandlas under mötet på onsdagen.

Även om marknaden inte förväntar att Janet Yellen ska förändra räntan, så anar man att kvällens möte kan vara startskottet på en nedskärning av USA:s balansräkning på 4 500 miljarder dollar.

Den väntade nedskärningen av tillgångsportföljen har varit i marknadernas fokus länge. Detta eftersom man aldrig tidigare varit med om en liknande nedskalningsprocess i ekonomin. Den avtagande stimulansen skulle kunna dra åt lånekostnaderna för både privatpersoner och företag.

– Yellen kommer förmodligen trycka på att en normalisering av balansräkningen kommer ske gradvis för att undvika en marknadschock, säger Paul Asworth, chefsekonom på Capital Economics.

Obligations- och valutamarknaderna kommer präglas av en mycket hög volatilitet om Fed överraskar på något sätt.

Obligationsräntorna och tillgångspriser rör sig i motsatt riktning, vilket gör att en dramatisk stegring på obligationsmarknaden skulle sänka den amerikanska aktiemarknaden, som har noterats på rekordhöga nivåer de senaste veckorna.

Samtidigt har den amerikanska statsskulden nått 20 000 miljarder dollar- där nästan hälften har tillkommit under det senaste decenniet.

Finanskrisen 2007 – 09 ledde den amerikanska regeringen till räddningsaktioner för de krisande bankerna och expansiva penningpolitiska åtgärder för att stimulera ekonomin.

– Fed har tryckt ungefär 4 000 miljarder dollar de senaste åren, och vi har knappt någon inflation, skriver James Rickards, advokat och finanskommentator, i ett blogginlägg.

Han förklarar vidare orsaken till Feds oförmåga att uppnå det årliga målet på 2 procents inflation.

– Den största delen av de nya pengarna har gått till bankerna, som har vänt om och satt in det hos Fed för att få ränta. Därför har pengarna aldrig kommit ut i ekonomin, där det skulle generera inflation.

Under onsdag kväll kommer marknaden få se vad Fed har att säga om inflationsläget i världen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.