Fem år efter Madoffs Ponzi-bedrägeri – Så lyckades han med miljardbluffen

Det har gått fem år sedan Bernard Madoff dömdes till 150 års fängelse för att ha lurat investerare på närmare 500 miljarder kronor genom världens största så kallade Ponzi-bedrägeri. Bluffen pågick i decennier och ledde bland annat till att hans son Mark tog livet av sig.

Den 29 juni 2009 fick finansmannen Bernard Lawrence Madoff sin dom: 150 års fängelse för bland annat bedrägeri och penningtvätt. Sammanlagt har 14 personer dömts för delaktighet i Madoffs verksamhet som lurade investerarna på närmare 500 miljarder kronor i världens hittills största Ponzibedrägeri*. Det är oklart hur länge Madoffs bluffaffärer pågick. Själv har han uppgivit två olika startdatum: 1987 och 1992. Andra menar att det kan ha börjat redan på 1960-talet.

Bernard Madoff var mycket förtroendeingivande. Han startade sin egen finansverksamhet Bernard L. Madoff Investment Securities LLC (BLMIS) år 1960. Han var även delaktig i starten av Nasdaq-börsen 1971 och var dess styrelseordförande under en period.

Madoff lockade till sig många rika och berömda kunder ur societeten, bland andra Hollywood-regissören Steven Spielberg och entreprenören Carl J. Shapiro. Den sistnämnde var Madoffs vän och en av hans första kunder. I slutänden skulle han förlora drygt 3 miljarder svenska kronor.

Bernie Madoff skickade kontoutdrag till sina kunder där det framgick att de hade fått hög avkastning och att deras förmögenheter växte snabbt och i jämn takt. Avkastningen mellan 1990 och 2001 låg på minst 11 procent årligen. Till och med under 2008 lyckades han få investerarnas pengar att växa med närmare 6 procent – på pappret, vill säga.  Tricket i ett Ponzibedrägeri är att ständigt locka in nya investerare vilkas pengar används för att betala de sparare som vill ta ut pengar. Så länge insättningarna är större än uttagen fungerar bedrägeriet men när många kunder samtidigt vill ha sina pengar uppstår problem. Och det var just vad som hände när USA:s då fjärde största investmentbank Lehman Brothers ansökte om konkursskydd den 15 september 2008. Världens finansiella marknader var i gungning och en efter en av Madoffs kunder började kräva ut sina pengar från hans firma. Sammanlagt rörde det sig om 7 miljarder dollar, närmare 50 miljarder kronor. Tyvärr hade Bernard Madoff endast 300 miljoner dollar att fördela.

Onsdagen den 10 december samma år hamnade Bernard Madoff i bråk med sin son Mark angående de stora bonusar som fadern planerade att betala ut . Ordstriden eskalerade och slutade med att Bernard Madoff erkände sitt Ponzibedrägeri för familjen.

”Allt är en enda stor lögn”, ska Bernard Madoff ha sagt enligt hans svärdotters vittnesuppgifter.

Efter avslöjandet ska sönerna Mark och Andrew ha ringt de amerikanska myndigheterna och berättat om bedrägeriet. Bernie Madoffs hustru Ruth plockade dock ut drygt 80 miljoner kronor från en mäklarfirma och gick på julfest tillsammans med sin make på kvällen. Dagen efter, den 11 december, grep FBI Bernard Madoff i parets lyxlägenhet på East 64th Street i New York där han öppnade dörren iförd badrock och tofflor.

– Vi är här för att utreda ifall det finns en hederlig förklaring till det som har hänt, ska en av de två FBI-agenterna ha sagt.

– Det finns ingen sådan, ska Bernard Madoff ha svarat.

På pappret ska Madoffs firma ha förvaltat totalt 1 300 miljarder kronor genom åren. Närmare 500 miljarder av dessa gick upp i rök i samband med konkursen.

Cirka 380 miljoner kronor tillhörde den då 65-årige adelsmannen Thierry Magon de La Villehuchet. Han hittades död på sitt kontor i Frankrike på julafton ett par veckor efter gripandet av Madoff. Fransmannen hade dessutom förlorat 70 miljarder kronor åt sina kunder, pengar han hade slussat vidare till Madoff som skulle förvalta dem.

Exakt två år efter gripandet hängde sig Mark Madoff i familjens lägenhet på Manhattan. Han blev 46 år gammal.

”Det måste uppfinnas ett nytt ord för svek för att beskriva vad du har gjort”, skrev en rabbin i ett öppet brev till Bernard Madoff i Newsweek.

Uppgiften att städa upp i den finansiella röran som Madoff lämnat efter sig landade på Ivan Picard och hans advokatbyrå. Bara advokatkostnaderna landade på 5,6 miljarder kronor. Närmare 40 miljarder kronor har återbetalats till de drabbade investerarna.

(Källa: New York Times, Bloomberg, SvD, Wikipedia)

Ponzibedrägeri

Benämningen härstammar från den italienska USA-migranten
Charles Ponzi.

Han verkade på 1920-talet där han lovade investerare hög
avkastning genom att byta internationella svarskuponger mot frimärken som i sin
tur skulle säljas vidare.

Bluffen uppdagades och Ponzi dömdes till fängelse och
utvisades senare till Italien. Bedrägerikonsten som bär hans namn lever vidare.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco