Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Fem köpvärda aktier

2018-04-12 08:41
Foto: Pharaoh / Alamy/All over press

Veckans nummer av Affärsvärlden rymmer flera köpråd. Men sälj det luriga laxbolaget.

I veckans nummer av Affärsvärlden rekommenderas köp av aktier i laxbolagen Marine Harvest, Salmar och Austevoll Seafood, men sälj i sektorkollegan Grieg Seafood. Vidare rekommenderas köp av finska livsstilskonglomeratet Fiskars och det cigarrfokuserade tobaksbolaget STG samt, som rapporterades redan under onsdagsförmiddagen, köp av Leo Vegas

De norska laxodlarna har spelat sina kort väl under de senaste åren. Ökad produktion, ökad export och ständigt stigande världsmarknadspriser har satt fart på laxodlarnas aktier på Oslobörsen. Tillväxtmöjligheterna betraktas som ett av de viktigaste kriterierna när de tre köpråden i sektorn vaskas fram.

Det Helsingsforsnoterade livsstilskonglomeratet Fiskars aktie har på kort tid fallit tillbaka till runt 20 euro och får nu ett köpråd med riktkurs 25 euro. E-handelsrisken överdrivs eftersom koncernens konkurrenskraft är starka varumärken, inte distributionskanalen.

Det Köpenhamnslistade tobaksbolaget STG, vars verksamhet består till nära 70 procent av cigarrer, har starka marknadspositioner som ger bolaget goda möjligheter att kompensera volymtapp med höjda priser. Affärsvärlden ser goda möjligheter att aktien åter når 125 kronor i det ettåriga perspektivet och rekommenderar köp. Svaga tillväxtutsikter och uppenbara regleringsrisker talar å andra sidan för lägre multiplar på STG:s vinster, noteras det.

Spelbranschen har haft det motigt sedan årsskiftet där bland annat vinstvarning från Net Ent har pressat aktien. Även Evolution har tappat kraftigt senaste veckan efter flaggning om lägre marginaler.

Leo Vegas har tappat en dryg tredjedel av börsvärdet på några månader men bolaget växer urstarkt och anses köpvärt på nuvarande nivå. Riktkursen sätts till 96 kronor på ett års sikt. Vid 10.15-tiden på onsdagen stod aktien i 70:55, upp 0,9 procent för dagen.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom