Fem saker att lära från de rika

Det finns ett antal gemensamma beteenden bland förmögna amerikaner och de har inte förändrats de senaste 20 åren.

Bästsäljaren The Millionaire Next Door (1996) bygger på två årtionden av research av beteendemönster bland amerikaner med en förmögenhet på över en miljon dollar. Boken har uppdaterats ett antal gånger sedan dess. Trots att det har gått 20 år sedan den publicerades har inget i bokens kärninnehåll förändrats – det gäller även den börsoptimism som rådde i slutet av 1990-talets it-yra.

Enligt författarnas studier är den typiske rikemannen i USA ingen kändis, kör ingen italiensk sportbil och ser i allmänhet inte särskilt rik ut. Enligt boken finns det sju specifika saker som nästan samtliga förmögna amerikaner har gemensamt. Business Insider har sammanställt en lista över fem av dem.

1. Rika personer investerar i sig själva och fokuserar på att maximera sin inkomst.

Framgångsrika människor spenderar ofta mer tid på att förbättra sig själva redan på ett tidigt stadium – vilket leder till en högre inkomst under resterande del av livet. De ser på sig själva och sin karriär som en investering, precis som en butiksägare skulle se på sin egen affärsverksamhet. De ser också till att skaffa sig en utbildning som ger färdigheter som det är stor brist och efterfrågan på.

2. Rika personer sparar först och på autogiro – spenderar sedan.

Framgångsrika personer inser att om man lämnar beslutet om ett eventuellt sparande till slutet av månaden, så kommer det antagligen aldrig att ske. De förstår också att det krävs betydligt mindre arbete att sätta undan pengar via autogiro än att själv gå in och placera om pengarna i slutet av månaden, om det finns några pengar kvar på kontot.

3. Rika personer lämnar inga pengar på bordet.

Förvånansvärt många amerikaner avstår från spara i skattebefriade pensionsavsättningar, så kallade 401 (k). Framgångsrika personer missar inte den här typen av möjligheter. Det gäller även andra förmåner som erbjuds på arbetsplatsen – exempelvis aktieköpsprogram i det egna bolaget.

4. Rika personer lever under sina tillgångar.

Det kanske låter simpelt men i det konsumtionssamhälle som råder i USA är det väldigt få personer rättar mun efter matsäck. För personer som går mot ett ekonomiskt oberoende är det en livsstil att leva under tillgångarna. Även om man inser att inkomstnivån är viktig är utgifterna lika vitala. Många personer höjer sina levnadsvanor i takt med att lönen ökar. Till sist är man så van vid denna standard att livsstilen blir nästan omöjlig att bryta.

5. Rika personer anlitar bra rådgivare och följer deras råd.

När det gäller områden som ligger utanför deras egen expertis rådfrågar man personer som har stor kunskap i det specifika ämnet. Detta gäller allt från bilmekaniker till advokater. Eftersom de värderar råden de får av dessa experter tar rika sig tid till att hitta rätt experter.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco