FI: Collector får bryta mot buffertkraven tillfälligt

Collector har tappat en tredjedel av börsvärdet sedan beskedet om nyemission och brott mot buffertkrav. Samtidigt tonas de regulatoriska riskerna ned. Banken får bryta mot buffertkraven tillfälligt, enligt FI.

I tisdags meddelade Collector att nischbanken gör extra kreditförlustreserveringar om 800 miljoner kronor och skriver ned it-tillgångar om 150 miljoner kronor.

Dessa åtgärder leder till att Collector inte når upp till det så kallade ”kombinerade kapitalbuffertkravet” och därför måste genomföra en garanterad företrädesemission om en miljard kronor.

Finansinspektionens, FI, omedelbara respons var att kalla in Collectors storägare och blivande ordförande, Erik Selin, samt avgående ordförande Lena Apler till ett möte. 

Selin: FI borde älska dettaÄven om mycket verkar ha gått på räls för Erik Selin har han drabbats av en och annan motgång. Den allra färskaste stavas Collector som i veckan tvingades gå ut med bistra besked till aktieägarna. 

Detta kommer att hållas på tisdag efter helgen och ledas av generaldirektör Erik Thedéen och FI:s representanter för bankområdet.

– Det här visar hur allvarligt läget är i Collector. Det är inte bara finansiella risker med stora kreditförluster. Beskedet från FI tyder också på regulatoriska risker för bolaget. Troligen som en följd av att man inte klarar av att nå vissa uppsatta kapitalkrav, sa Sverre Linton, ansvarig för bolagsstyrning på Aktiespararna till SvD Näringsliv i onsdags.

Men att Collector inte når upp till buffertkravet tillfälligtvis leder i sig inte till några sanktioner från FI:s sida.

Kapitalkrav-regelverket består något förenklat av två delar. Dels finns ett minimumkapitalkrav, och att uppfylla det är en förutsättning för verksamhetstillståndet. Dels finns det så kallade buffertkravet. Och det är alltså buffertkravet som Collector inte når upp till enligt pressmeddelandet.

– Det är stor skillnad på att bryta buffertkraven och att bryta minimikapitalkraven. Syftet med kapitalbuffertar är just att ge banken tid att komma tillrätta med eventuella finansiella problem. Banken kan alltså bryta mot buffertkraven tillfälligt, säger Karin Lundberg, tillförordnad områdeschef för bank på FI. 

I regelverket står också att banken ska lämna in en plan till FI inom fem dagar efter att en brist har uppkommit. Av planen ska framgå vilka åtgärder banken tar för att återställa kapitalet. Och i Collectors fall planerar man alltså en garanterad företrädesemission för att åtgärda bristen.

Samtidigt har Finansinspektionen inte avslöjat huruvida myndigheten kommer att inleda en så kallad fördjupad granskning av Collector. En sådan skulle hypotetiskt sett kunna avslöja brister som inte framgår av nischbankens pressmeddelande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.