Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

FI: Inkomstbortfall orsakat av corona kan motivera amorteringsundantag

2020-03-17 10:52
Erik Thedéen, chef för Finansinspektionen. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Finansinspektionen ser inkomstbortfall kopplat till coronaviruset som ett särskilt skäl för att tillfälligt minska eller pausa bolåneamorteringar.

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Amorteringskravet är utformat för att högt belånade hushåll i normala tider ska amortera på sina skulder och därmed öka hushållens motståndskraft. Kravet är utformat så att banker och låntagare kan komma överens om undantag från kravet när det finns särskilda skäl. Hushåll kan till exempel hamna i situationer där deras disponibla inkomster oväntat minskar", fortsätter myndigheten.

Inkomstbortfall kopplat till coronaviruset ses alltså som ett sådant särskilt skäl där banken och låntagaren ska ha möjlighet att komma överens om att under en begränsad period minska eller pausa amorteringarna. Finansinspektionen har också kommunicerat denna syn till bankerna.

"Det extraordinära läget motiverar att bankerna är generösa i sin tillämpning av att medge undantaget", säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i en kommentar.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom