Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

FI: Så slår amorteringskravet mot bopriserna

2017-11-29 11:01
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Allt annat lika väntas ett skärpt amorteringskrav dämpa bostadspriserna med 1 procent, enligt Finansinspektionens beräkningar.

Det sade Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen vid en pressträff på onsdagen.

Han noterade att den makroekonomiska miljön i Sverige är mycket gynnsam för närvarande, men att i en turbulent makroekonomisk miljö kan effekterna bli större.

Erik Thedéen upprepade att en viss dämpning av priserna underlättar bostadsköp för hushåll som tidigare inte haft råd att köpa.

Profetiorna om kraftiga prisfall beror inte på det skärpta amorteringskravet, enligt Thedéen.

FI-chefen sade att den globala ekonomin nu är starkare än den var i våras, att även Europa går starkt, och att det är lugnt på finansmarknaderna.

"Vi menar att det är precis i ett sånt läge som det är viktigt att bygga upp motståndskraft… Bara för att man inte krockat de senaste tio åren betyder inte att man inte ska ta på sig säkerhetsbältet", sade han.

FI:s chefekonom Henrik Braconier sade det är väldigt svårt att förutse tillgångspriser, men att eftersom svensk ekonomi är stark, har stor inflyttning, stark arbetsmarknad och väldigt låga räntor så är det väldigt mycket som talar för att det inte behöver bli några stora prisfall.

Han tillade att hushållens skulder samtidigt fortsätter att öka snabbt, betydligt snabbare än inkomsterna. Tidigare kriser visar att hushåll med höga skulder i förhållande till sin inkomst drar ned mycket på sin konsumtion om ekonomin försämras, och denna grupp ökar.

"Mycket av vårt arbete när det gäller hushållen handlar om att bygga motståndskraft för när ekonomin går sämre", sade han.

Högt skuldsatta hushåll kan förstärka nedgångar och i värsta fall leda till kris.

"Ett skärpt amorteringskrav ökar motståndskraften", sade han och tillade att det kommer att leda till att hushåll tar lite mindre lån och då minskar skulderna samtidigt som sårbarheten minskar.

Chefekonomen sade att det å ena sidan är det bra att man bygger mycket bostäder, men å andra sidan är det viktigt att man inte bygger för mycket på fel ställe.

Han noterade också att vi nu ser att bankerna lånar ut mycket till fastigheter, både till kommersiella fastigheter och till bostäder.

"Man är väldigt exponerad mot vad som händer på fastighetsmarknaden", konstaterade chefekonomen och tillade att det vi vet sen tidigare är att detta utgör en riskfaktor.

Han sade att FI följer utvecklingen på den kommersiella fastighetsmarknaden noga.

Försäkringsbranschen är en annan väldigt viktig sektor, noterade han, och konstaterade att pensions- och livbolagen är under press när räntorna är så låga som de är nu.

"Hittills har det utvecklats relativt väl, med en stabil solvens. Men en svag utveckling på aktiemarknaden kan leda till problem längre fram", sade han.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom