Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

FI varnar för fastighetssektorn

2018-11-27 11:20
Foto: TT

Finansinspektionen varnar för den kraftiga skuldutvecklingen i fastighetssektorn och flaggar för att det kan komma åtgärder för att bromsa. – Vi är i en analyserande fas. Vi får bedöma om det behövs åtgärder, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Finansinspektionen pekar ut den kommersiella fastighetsmarknaden som en riskfaktor om räntorna skulle börja stiga. Skuldsättningen har stigit kraftigt de senaste åren, liksom priserna på fastigheterna och värdet på bolagen.

– Det har varit en väldig kraftig ökning av skuldgraden, säger FI:s chefsekonom Henrik Braconier.

Bankerna har också en hög utlåning till just den sektorn och vid en kris i fastighetsbranschen, likt den i början på 1990-talet, hotas den finansiella stabiliteten.

Uppemot 20 procent av fastighetsbolagen är extra känsliga för en räntehöjning och sjunkande hyresintäkter, enligt FI:s beräkningar.

FI aviserar därför att det kan komma åtgärder för att bromsa skuldutvecklingen i den kommersiella fastighetsbranschen. Men Erik Thedéen säger samtidigt att myndigheten inte är där ännu.

Sådana åtgärder skulle kunna vara något slags amorteringskrav – likt hushållssektorn – eller tuffare krav på bankernas utlåning till fastighetsbranschen, enligt Thedéen, som tillägger att det än så länge bara är tänkbara åtgärder.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom