Filmindustrin stämmer Telia

En lång rad tunga bolag inom filmbranschen kräver att Telia blockerar sina kunder från att surfa in på The Pirate Bay, Dreamfilm och flera andra fildelningssajter.

I februari förra året föll en historisk dom som slog fast att Bredbandsbolaget, numera en del av Telenor, skulle tvingas blockera fildelningssajten The Pirate Bay. Nu mobiliserar filmindustrin på nytt.

I måndags lämnade en rad internationella och svenska filmbolag in en stämningansökan mot Telia där de begär att operatören blockerar sajterna The Pirate Bay, Dreamfilm, Nyafilmer och Fmovies.

Nytt är att filmindustrin vill att Patent- och marknadsdomstolen inför ett så kallat interimistiskt beslut om att Telia ska tvingas blockera sajterna fram till att domen faller eller riskera ett vite. Det är något som domstolen nu måste ta ställning till.

Filmindustrin yrkar även på att förbudet ska gälla åtkomst till tjänsterna, inte bara ett fåtal listade webbadresser. De motiverar detta med att fildelningstjänsterna i regel byter webbadress med jämna mellanrum, bland annat för att just kringgå blockeringersåtgärder.

Om domstolen inte utformar sitt förud på det sätter kommer “rättighetsinnehavarna bli tvungna att belasta rättsystemet med återkommande förbudsyrkanden om och när operatörerna bakom de illegala tjänsterna byter domännamn”, skriver filmindustrin i stämningsansökan.

Bakom stämningsansökan står Svensk Filmindustri, Nordisk Film, TV4, C More, Bob Film Sweden, GF Studios, Stella Nova Film, Sweetwater Productions, Disney Entertainment, Paramount Pictures, Columbia Pictures, Twentieth Century Fox, Universal Studios, Warner Bros.

Det är i stort sätt samma konstellation som stämde Bredbandsbolaget för några år sedan. Den rättsprocessen avslutades i februari förra året när Patent- och marknadsöverdomstolen dömde till rättighetsinnehavarnas fördel.

Sedan dess har det varit tyst från båda håll. Rättighetsinnehavarna har sagt att de helst vill se en uppgörelse utanför domstol, där svenska operatörer självmant blockerar piratsajter som The Pirate Bay. En lösning som operatörerna vägrat att diskutera.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.