Finansbolag steg på USA-börserna

Finansaktier gick starkt i måndagens USA-börshandel i likhet med hur det såg ut på de europeiska börserna i spåren av att en lösning kommit på plats för några problemdrabbade italienska banker. Teknikbolag hade det dock tuffare och sammantaget slutade USA-börserna runt nollstrecket.

Ljusa tyska konjunkturtoner vägdes mot oväntat klena amerikanska siffror över orderingången på varaktiga varor.

Vid stängning var storbolagsfokuserade Dow Jones industriindex upp 0,1 procent till 21.410. Det bredare S&P 500 steg marginellt till 2.439 medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex var ned 0,3 procent vid 6.247.

Oljeprisutvecklingen var ryckig med en nedgång under eftermiddagen som sammanföll med att börsindexen tappade den initiala uppgång som hade präglat veckans handelsstart. Oljebolaget Chevron slutade 0,8 procent ned medan Exxon sjönk 0,4 procent, trots att oljepriset senare vände upp.

Googles moderbolag Alphabet halkade ned 1,4 procent i det sura tekniksentimentet.

Facebook backade 1,0 procent. The Wall Street Journal rapporterade att sociala mediebolaget för diskussioner med producenter om att satsa på egna TV-serier, något som Netflix gör sedan tidigare. Netflix aktie sjönk 0,3 procent.

Fastighetsinvesteringsföretaget Store Capital avancerade 11,3 procent på nyheten om att finansmannen Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway har köpt en andel på 9,8 procent i bolaget.

I finanssektorn steg investmentbanken Goldman Sachs 1,5 procent och kortföretaget American Express 0,9 procent.

“Även om statsstödet till två regionala italienska långivare i helgen har minskat risken kring den italienska ekonomin i närtid så visar det att den negativa loopen mellan banksektorn och offentliga finanser förblir stark”, skrev Capital Economics i en analys.

Staten spelar en större roll i det italienska fallet om man jämför med när krisdrabbade spanska Banco Popular hanterades tidigare i år.

Industribolaget Arconic föll 6 procent. E-post skickad från och till Arconics försäljningschef har väckt frågor om varför bolaget levererade brandfarligt material till en distributör för användning i Grenfell Tower, den byggnad i London där 79 människor omkom vid en storbrand i förra veckan.

Tankerföretaget Gener8 Maritime backade 14,5 procent. Enligt The Wall Street Journal ska norska Frontline vara på väg att överge sina planer på att köpa Gener8. En affär skulle ha skapat världens största tankerflotta med 43 så kallade very large crude carriers (VLCC) i drift.

Räntan på en amerikansk tioårig statsobligation var ned 2 punkter till 2,13 procent jämfört med när den svenska penningmarknaden stängde vid lunchtid i torsdags.

Även på midsommarafton i fredags var indexrörelserna på USA-börserna små.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.