Finansman avskrivs från brottsmisstankar

En känd finansman slipper åtal för bokföringsbrott. Målet skrivs av.

Efter finanskrisen 2008 hamnade finansmannen och tidigare miljardären Johan Hansens imperium Itturgruppen i gungning. I mars 2013 lämnades konkursansökan för hans livsverk in till Helsingborgs tingsrätt.

I samband med haveriet inledde ekobrottsmyndigheten en förundersökning om misstänkt bokföringsbrott. Misstankarna riktades mot Johan Hansen.

I ett beslut i Helsingborgs tingsrätt 24 mars 2015 beslutade tingsrätten att målet ska skrivas av.

Beslutet kan överklagas.

Itturgruppen skapades av Johan Hansen och utvecklades på mindre än tio år från ingenting till en industrikoncern som 2007 hade en konsoliderad omsättning på nästan 5 miljarder kronor. Koncernen hade träförädling, husbyggnad och anläggningsarbeten som bas, men innehöll också så vitt skilda verksameter som kläder, restauranger och jakter i Afrika. Hösten 2007 gjorde revisionsfirman Price Waterhouse en värdering av Hansens bolag. Värdet beräknades till närmare 3 miljarder kronor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets