Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Finansmannen Adolf Merckle tog sitt liv

2009-01-07 06:47

En av världens rikaste män – Adolf Merckle – begick självmord sent i måndags kväll efter att hans imperium hotats att övertas av banker.

Adolf Merckle listades som världens 94:e rikaste man av tidskriften Forbes och hans förmögenhet sägs ha uppgått till sju miljarder euro, närmare 75 miljarder kronor.

Han låg bakom Merckle-familjens framgångsrika investmentbolag VEM som kontrollerade runt 120 bolag, bland annat läkemedelsbolaget Ratiofarm och cementbolaget Heidelberg.

Familjens bolag hade mer än 100.000 anställda och omsätte sammanlagt omkring över 300 miljarder kronor.

Men hans aktiespekulationer ledde under börsraset till stora kreditproblem i familjens bolagsimperium. Den slutgiltiga misstaget var när Adolf Merckle började blanka Volkswagen-aktier som han trodde skulle sjunka.

Men efter Porsches stödköp blev det precis tvärtom. Kuppen som iscensattes av Wolgang Wiedeking fick i stället aktien att skjuta i höjden och Merckles förlorade flera miljarder kronor och den ekonomiska knipa blev allt värre.

Den 4 december rapporterade så Financial Times att Merckles banker var beredda att ta över styret av familjens imperium.

- Jag har redan klarat av många av dessa så kallade ”börskrascher”, men jag kunde aldrig föreställa mig en bank- och finanskris av detta mått, sa Merckle i en intervju med tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung för ett par veckor sedan.

Den här gången orkade han inte längre stå emot. Natten till tisdagen hoppade Adolf Merckle framför ett tåg strax utanför tyska hemstaden Blaubeuren. Hans familjemedlemmar har bekräftat självmordet. Adolf Merckle blev 74 år gammal.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom