Finansmannen som prickade helrätt

Efter den gångna veckans ras på Stockholmsbörsen kan den vara förlåten som tror att alla aktier varit dåliga placeringar. I Göteborg sitter dock en mycket nöjd Sven Norfeldt och nyper sig i skinnet när han tittar på utvecklingen för sina placeringar. ”Vi har haft en enastående tur i år”, säger han.

Tur eller skicklighet, finansmannen Sven Norfeldt har hur som helst lyckats pricka in tre av Stockholmsbörsens verkliga kursraketer när han i slutet av förra året beslutade sig för att satsa omkring 120 Mkr i Vostok Nafta, Esselte och Billerud.

”Man får nypa sig i skinnet när man ser utvecklingen. Vi är ödmjukt tacksamma för detta”, säger Sven Norfeldt.

Vostok Nafta är trots den senaste veckans aktieslakt upp 66 procent i år, Esselte 49 procent och Billerud 43 procent, inte så illa på en börs som backat 15 procent som helhet.

Tidningen Affärsvärlden gick i början av året igenom finansproffsens egna investeringar inför 2002. Melker Schörling och Gustaf Douglas satsade på Drott, som klarat sig bra och är oförändrad. Bengt Stillström trodde också på Drott men slängde in Turnit också och det var ett mindre lyckat drag.

Bland de andra finanskändisarna som fanns med i genomgången återfinns namn som Salvatore Grimaldi, Sten K Johnson, Peter Edvall och Laszlo Szombatfalvy. Alla ser de hittills ut att behöva gå på kurs hos Sven Norfeldt.

Förutom de tre kursraketerna valde han även att satsa på Sapa, Scania och Maxim. Sapa och Scania ligger båda rejält på plus i år, medan Maxim hittills varit ett klavertramp, vilket förstås irriterar.

”Bolaget har en kassa på 65-70 kronor per aktie och står i 47 kronor. Samtidigt har de lagt ned 8 Mkr i cancerforskning och ligger i fas III. Men det är risk och avkastning som vanligt och i Maxim tycks folk fortfarande fokusera på risken”, säger han.

Grundfilosofin i Sven Norfeldts val av aktieplaceringar är enkel.

”Värde, värde, värde. Det måste finnas grundläggande värden i verksamheten och inte bara en tro på en framtida potential. Om någon säger att 3G kommer att ta fart 2004 så säger jag ’det har vi ingen aning om’. Det måste gå att se värden just nu”, säger han.

Problemet för Sven Norfeldt och alla andra värdejägare är att de mindre bolag som normalt sett utgör deras jaktmarker nu börjar bli ganska högt värderade. Efter Ericssons kraschlandning kommer den trenden att bli allt mer markerad.

”Jag tror att marknaden kommer att fly in i riktiga pengar, bolag som tjänar riktiga pengar som går att dela ut. Risken finns att bolag som Cardo, Esselte eller vilket du vill fortsätter att värderas upp och till slut blir övervärderade”, säger Sven Norfeldt.

Årets satsningar har således varit mycket lyckade för Sven Norfeldt. I portföljen sedan tidigare finns även stora poster i Munksjö och Riddarhyttan som båda stigit runt 25 procent i år. Finnveden, KMT och OEM har också stigit mellan 5-10 procent medan Wedins och framför allt Diffchamb ligger rejält på minus.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets