Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Finansministern: Eran med skattesänkningar över

2016-12-27 08:05
Magdalena Andersson (S), Sveriges finansminister. Foto: All over press

Det är uppenbart att det inte är stora skattesänkningar Sverige behöver. Den eran är över i svensk politik. Det säger finansminister Magdalena Andersson till Dagens Industri.

I den internationella debatten om en mer inkluderande tillväxt har Moderaterna hamnat "väldigt i bakvattnet".

"Skattesänkningar är något gammalt och mossigt. Särskilt skattesänkningar för dem som tjänar mest", säger hon.

Angående inhemska orosmoment nämner hon arbetsmarknaden.

"Det är naturligtvis att människor ska komma i arbete. Det är viktigt att se till att företag som letar efter kompetent arbetskraft och yrkeskompetens kan anställa och att de som kommer till Sverige kommer i arbete", säger hon.

Lars Calmfors vill se en större lönespridning för att lösa integrationen. Magdalena Andersson ser dock ingen garanti för att en större mängd låglönejobb i Sverige går till nyanlända. Det kan i stället ge en migration av lågavlönad arbetskraft från andra EU-länder och som behöver komplettera med försörjningsstöd.

Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, säger å sin sida att det kommer att finnas behov av hjälp att komma in på arbetsmarknaden. Det är därför Moderaterna har lagt förslag på nya anställningsformer, lönesubventioner och rut-jobb för att prisa in människor på arbetsmarknaden.

En ny M-beställd rapport från riksdagens utredningstjänst, som Dagens Industri tagit del av, visar att det behövs cirka 150.000 enkla jobb till 2020 baserat på antalet arbetslösa och nyanlända utan gymnasieutbildning.

"Det är svårt men inte omöjligt. Men svaret kan inte vara att vi inte vill", säger han.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom