Finanspolitiska rådet: Om flyktingströmmen består måste skatten höjas

I en starkare konjunktur krävs det en princip med "krona-för-krona" men samtidigt är det rimligt att låna till flyktingkrisen. Det skriver Finanspolitiska rådet i dagens rapport.

”Sverige har idag, med hjälp av det ramverk som riksdag och regering satt upp för finanspolitiken, starka offentliga finanser och kan därför hantera den ekonomiska belastning som den höga flyktingvandringen innebär”, skriver rådet.

Ekonomin uppges växa snabbt med ett resursutnyttjande som är högre än på flera år. Det krävs samtidigt en tydlig plan för hur regeringen ska nå sitt mål för det offentliga finansiella sparandet, då en sådan plan saknas i dag.

”I ett läge där ekonomin är på väg in i en högkonjunktur borde regeringen tillämpa en krona-för-kronaprincip som även omfattar ökade kostnader för till exempel sjukförsäkringen. Under förutsättning att antalet asylsökande minskar kraftigt under den närmaste tiden kan de extraordinära kostnaderna för flyktingmottagandet finansieras med upplåning”, fortsätter Finanspolitiska rådet.

Om däremot antalet flyktingar kvarstår på en väsentligt högre nivå än som var fallet före sommaren, bör regeringen planera för att finansiera flyktinginvandringen med ökade inkomster eller minskade utgifter.

Regeringen uppmanas vidare att omgående tillsätta en expertkommission med uppgift att analysera hur de nya svenskarna kan integreras på svensk arbetsmarknad och föreslå åtgärder för att uppnå det.

Den stora flyktinginvandringen under de senaste två-tre åren ställer Sverige inför en av de största utmaningarna på många år, enligt Finanspolitiska rådet som anser att det spelar stor roll för svensk ekonomi hur framgångsrik integrationspolitiken blir.

”Integrationspolitiken har stora brister och har haft så under en längre tid. Vi har idag ett läge där utrikes födda har en betydligt lägre sysselsättningsgrad och högre arbetslöshet än inrikes födda. Den låga sysselsättningen bland utrikes födda beror inte på att de inte söker jobb; arbetskraftsdeltagandet bland utrikes födda är näst intill lika högt som för inrikes födda. Den svaga förankringen på arbetsmarknaden bland utrikes födda är ett politiskt misslyckande som innebär stora sociala problem som nu riskerar att dramatiskt förvärras”, resonerar rådet.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco