Fingerprint stiger inför bolagsstämma

2017-04-20 10:27 Direkt Affärsvärlden
Stockholmsbörsen. Foto: Henrik Isaksson / IBL

Efter ett kort besök på minus vände Stockholmsbörsen upp marginellt i den inledande torsdagshandeln. En liknade indexutveckling märktes på de större marknaderna i Europa.

Under morgonen började kvartalssiffrorna droppa in i väntan på att rapportkranen vrids på för fullt nästa vecka. ABB:s delår fick aktien att stiga, men bäst av de större bolagen gick Fingerprint inför eftermiddagens bolagsstämma.

Oljepriset noteras något upp efter gårdagens tapp, som följde i spåren av stigande amerikanska oljelager och även basmetallerna steg.

Något efter klockan 10 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,2 procent till nivån 1.569. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 2,7 miljarder kronor.

ABB avancerade 1,5 procent. Bolagets första kvartal bjöd på ett operationellt rörelseresultat på 943 miljoner dollar, vilket var strax över analytikerna förväntningar. ABB:s basorderingång noterades upp efter att ha minskat under de föregående kvartalen.

Även Alfa Laval och Electrolux placerade sig högt upp i vinnarlistan bland storbolagen där Fingerprint intog en topplacering med en uppgång på 2,1 procent. Klockan 15 i eftermiddag slås dörrarna upp till bolagsstämman i Göteborg.

Lundin Petroleum fortsatte att sjunka för fjärde dagen i rad, ned nära 3 procent. Några egentliga nyheter har inte offentliggjorts, men i går handlades aktien utan rätt till utdelning av IPC-aktier. IPC är Lundin Petroleums avknoppning av tillgångar i främst Malaysia, Holland och Frankrike.

Axfoods delår var helt i linje med förhandstipsen och dagligvarubolaget upprepade också sin prognos om att årets rörelsevinst kommer att vara "i linje med" fjolårsutfallet. Aktien steg 0,4 procent.

Billerud Korsnäs kvartalsrapport hade föregåtts av en vinstvarning, vilket minskade dramatiken där rörelseresultatet låg i linje med förväntningarna. Aktien var dock 2,4 procent upp. Bolaget förväntar sig att efterfrågan och orderläget kommer att vara starka under det andra kvartalet, med normala säsongsvariationer för samtliga områden.

Avanza backade 1,8 procent, trots ett första kvartal som var ungefär som väntat. Bland enskilda delar var kurtage-intäkterna något lägre än väntat och oron för marginalutsikterna ligger kvar i spåren av rapporten.

Livekasinounderleverantören Evolution Gamings klättrade nära 7 procent efter att ha redovisat ett ebitda-resultat på 17,0 miljoner euro, klart över förväntade 13,5 miljoner. Omsättningen under kvartalet steg 60 procent, vilket främst förklaras av ökade provisionsintäkter från befintliga kunder, samt till viss del från nya kunder.

Sämre gick det för Net Ent, ner 4 procent, vars intäkter visserligen ökade med 15 procent under det första kvartalet men samtidigt ökade rörelsekostnaderna mer än så med en lägre marginal som följd.

Mycronic avancerade 4 procent. Bolagets rörelseresultat det första kvartalet steg till 159 miljoner kronor (32). Mycronic har även fått en tredje order på ett flertal MY600 Jet Printer-system värd totalt 20-25 miljoner kronor.

Det danska smyckebolaget Pandora var 4 procent upp efter att ha upprepat sina omsättnings- och marginalprognoser för 2017.

I övrigt gör Matra Petroleum sin första dag på First North med en notering på 10 kronor. I en tidigare emission låg teckningskursen på just 10 kronor per aktie.

Tidningen Affärsvärden ger en köprekommendation till kycklingbolaget Scandi Standard som steg drygt 3 procent. Ambea och Cellavision får säljråd och aktierna handlades ner med 1,5 respektive 4,1 procent.

Klockan 14.30 kommer Philadelphia Fed-index för april. Indexet sjönk till 32,8 i mars från 43,3 i februari. Det var dock något över väntade 30,0, och de underliggande delindexen för nya order och sysselsättning steg i mars. Nu pekar prognosen mot en fortsatt nedgång till 25,5 i april.

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom