Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Fingerprints vd: "Apples nyhet öppnar för våra lösningar"

2017-09-13 11:15
Fingerprints vd Christian Fredrikson. Foto: Johan Jeppsson / IBL Bildbyrå

 Fingerprint Cards tror att Apples lansering av toppmodellen Iphone X, med ansiktsigenkänning men utan fingeravtryckssensor, öppnar för en utveckling där flera biometriska identifieringsmetoder tar plats.

"Apples lansering var fin och Apple kommer att påverka industrin. Det här ökar användningen av biometriska lösningar och ju mer det görs inom biometri, desto lyckligare gör det oss. Det är den vägen som vi har trott på med multimodalitet, där flera olika identifieringsmetoder tar plats", säger Fingerprint Cards vd Christian Fredrikson till Nyhetsbyrån Direkt.

Apples så kallade Face ID-teknik, som används i Iphone X, är den ena identifieringstekniken som är "touchless", det vill säga då man inte behöver röra skärmen. Identifiering via iris-avläsning är den andra.

"Vi tror på touchless och det är fint att Apple också tror på det. Med iris kan vi komma med samma funktionalitet men klart säkrare och mer kostnadseffektivt än ansiktsigenkänning", säger Christian Fredrikson.

Han hänvisar till kommentarer från Apple om att risken för en felaktig identifiering med "Face ID" är en på miljonen och kontrar med att motsvarande risk med iris är en på tio miljoner.

Innebär det här slutet för fingeravtrycksidentifiering?

"Fingeravtryckssensorer kommer att fortsätta att finnas, det är den mest kostnadseffektiva biometriska identifieringen som finns", säger han och tillägger:

"Vi tror på multimodalitet där 3D-face, fingeravtryck och iris finns med alla olika kombinationer."

Christian Fredrikson framhåller också att Apples ansiktsigenkänning är en mycket dyr lösning och modellen Iphone X är en telefon i det högsta prissegmentet.

Vad gäller funktionaliteten påpekar FPC-chefen att jämfört med fingeravtrycksidentifieringens en-touch-lösning kräver ansiktsigenkänningen två touch, först en på skärmen och sedan en läsning av ansiktet.

Fingeravtryckssensorer tog dock plats i Apples två andra modeller, Iphone 8 och Iphone 8 Plus, som lanserades samtidigt som Iphone X.

Christian Fredrikson, som för tillfället befinner sig i Kina, uppger också att olika aktörer i industrin har väntat på vad Apple skulle komma med.

"Visst har de väntat på Apples lansering och nu kan alla gå in i normal planering", säger han avslutningsvis.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom