Finland får krisstämpel

2016-01-27 16:07 Ola Söderlind
Foto: All over press

En kroniskt deprimerad ekonomi med stigande arbetslöshet och en ovilja till politiska reformer. Så beskriver Bloomberg Europas nya svarta får - Finland.

EU-länderna Grekland, Spanien och Portugal har redan fått en krisstämpel. Nu är det Finlands tur.

Grannlandet i öst har haft en negativ tillväxt varje år sedan 2012 och är det euroland som gick sämst under de tre första kvartalen i fjol. Det visar siffror från Eurostat, som Bloomberg tagit del av.

Enligt en ny undersökning från World Economic Forum har Finland halkat ned från fjärde till åttonde plats när det gäller global konkurrenskraft.

Landets arbetslöshet ligger nu på 9,2 procent, enligt siffror från den finländska statistikcentralen (Tilastokeskus).

- Finland är ett av de länder som presterar sämst i euroområdet, säger Nordea-ekonomen Helge Pedersen till Bloomberg.

Till skillnad från ovan nämnda sydeuropeiska länder har Finland högsta kreditbetyget AAA från Moodys och Fitch. Standard & Poors sänkte dock sitt toppbetyg på Finland till AA+ i oktober 2014.

Enligt Finlands näringsminister Olli Rehn, som sedan 2014 är ledamot av Europaparlamentet, lär Finland inte behöva några stödpengar från den internationella valutafonden IMF. Han spår att Finland inom kort kommer att nå en årlig BNP-tillväxttakt på 0,5 procent, skriver Bloomberg.

För att öka produktiviteten i landet planerar den finländska regeringen att skära ned på de sociala utgifterna och antalet helgdagar samt göra det mindre lönsamt att vara sjukskriven.

Nedskärningarna har mötts av högljudda protester och strejker. Antti Palola, chef för den finländska fackorganisationen STTK, ser en risk för att Finland blir ett polariserat samhälle där de som har fasta jobb har det väldigt bra medan resten hamnar på efterkälken, skriver Bloomberg.

Ola Söderlind

Premiumnyheter

Aktuellt inom