Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Finlands statsminister: "Ber presidenten upplösa regeringen"

2017-06-12 16:37
Foto: Jarno Kuusinen/IBL

Regeringskrisen är nu ett faktum i Finland. Efter ledarbytet är Sannfinländarna inte längre välkomna i regeringen.

– Det sannolika är att jag vänder mig till presidenten och ber honom att upplösa regeringen, säger statsminister Juha Sipilä (C).

Statsminister Juha Sipilä och Samlingspartiets ledare Petteri Orpo twittrade bägge tidigare under dagen att det inte finns förutsättningar för ett samarbete med Sannfinländarna under Jussi Halla-ahos ledning.

Frågan ska slutgiltigt avgöras av de båda partiernas riksdagsgrupper i kväll. Men vid en pressträff pekade Centerledaren och statsministern Juha Sipilä på att han sannolikt kommer att be presidenten att upplösa regeringen.

Enligt finansministern Petteri Orpo är det helheten som gör att regeringssamarbetet inte kan fortsätta, snarare än en enskild detalj.

– Samlingspartiet kan endast vara i ett regeringssamarbete som värnar mänskliga rättigheter. Vi tolererar inte hatretorik eller diskriminering. Vi är öppna med att vi vill höra till EU. Finland är ett land med flera kulturer och flera språk, säger han på pressträffen.

Göran Djupsund, professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi, säger att det är dramatisk dag i finländsk politik.

– Det är historiskt i den meningen att vi inte haft en motsvarande regeringskris sedan mitten av 1990-talet, när vi fick en grundlag som gör att vi har enkel majoritet i nästan alla frågor i parlamentet, säger han till TT.

Han utesluter inte alternativet nyval.

– Jag håller det inte för omöjligt att vi drivs till nyval, säger han.

Anledningen till krisen är att ett av de tre regeringspartierna, det högerpopulistiska Sannfinländarna, i helgen valde den invandringsfientlige EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho till ny ledare.

Halla-aho dömdes 2012 för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid för ett blogginlägg han gjorde 2008. I texten hävdade han bland annat att islam är en religion som godkänner pedofili och antydde att stöld kan vara ett genetiskt särdrag hos somalier, konstaterade Högsta domstolen. Trots hård kritik har Halla-aho enligt SR Ekot inte velat göra avbön från sina kontroversiella blogginlägg.

Överläggningar mellan regeringspartierna hölls under förmiddagen i statsminister Juha Sipiläs tjänstebostad Villa Bjälbo. Halla-aho lämnade residenset vid lunchtid utan kommentarer. Enligt Orpo är Sannfinländarna nu ett annat parti än vad det var för två år sedan.

– Det räcker inte att enbart förbinda sig till regeringsprogrammet, utan det är även fråga om den anda och de principer som gällde mellan regeringspartierna i (möteslokalen och festlokalen) Smolna då regeringsprogrammet skrevs, säger han.

– Det skulle vara beklagligt om regeringen faller på personfrågor eftersom regeringen inlett viktiga reformer, som varit smärtsamma även för våra väljare. De reformerna borde nu slutföras, sade Halla-aho i sitt linjetal i söndags.

En lösning på krisen skulle kunna vara att Sannfinländarna ersätts av liberala Svenska folkpartiet (SFP) och Kristdemokraterna. Bägge partierna är redo att förhandla om ett nytt regeringsprogram.

– Vi är redo att sätta oss vid förhandlingsbordet, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Men från övriga delar av oppositionen har redan höjts krav på nyval.

Oppositionspartiet De grönas ledare Ville Niinistö säger till Yle att han vill sätta Halla-ahos linje på prov.

– Nyval är det bästa sättet att göra det på, säger han.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom