Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Finska staten: Nokia är väl positionerat när 5g tar fart

2018-03-13 14:05
Foto: Jarno Kuusinen / All Over Press

Finska statens investeringsbolag Solidium anser att Nokia är väl positionerat i marknaden inför att 5g-utbyggnaden tar fart.

"Vi har tittat på Nokia sedan förra hösten och kommit fram till att Nokia har potential att bli en väldigt god investering", säger Solidiums vd Antti Mäkinen till Nyhetsbyrån Direkt efter att investeringsbolaget informerat om att det har förvärvat 3,3 procent av aktierna i Nokia.

Förväntningar finns hos Solidium om att Nokias marknadssituation kommer att förbättras de kommande åren. Såväl Nokia som Ericsson har haft en riktigt tuff marknadssituation ett par år och även i år väntas en marknadsnedgång, men i något långsammare takt än tidigare.

"Det här året förväntas bli ett mellanår, men det ligger så att säga redan i aktiekursen (Nokias, reds anm). Den här branschen brukar gå i cykler i takt med teknikskiftena när man har gått från 2G till 3G och till 4G. Förväntningarna är nu att 5G börjar ta fart", säger han.

Antti Mäkinen vill inte uttala sig om exakt när han räknar med att 5G-investeringarna sätter i gång, men hänvisar till att det har kommit positiva besked från Nokia och andra bedömare avseende tidpunkten för 5G-lanseringarna.

"När vi började titta på Nokia i höstas var tongångarna att det skulle ske 2020. Nu pratar många bedömare om att det kommer att ske lite tidigare, med beställningar under 2019 eller kanske till och med i slutet av det här året. Då kan leveranserna börja ske under 2019."

Han påpekar att både Nokia och Ericsson har starka positioner inom mobila nätverk, men Solidiums förväntningar är att Nokia har möjlighet att utvecklas bättre än Ericsson.

"Skillnaden är att Nokia, efter Alcatel-Lucent-affären också har fasta nät vilket gör att Nokias profil är lite annorlunda. Vår bedömning är att Nokia är väl rustat, både inom mobila nät och inom fasta nät och ip-routing", säger Antti Mäkinen.

Solidium går inte ut med exakt vilken investeringshorisont bolaget har för Nokia, men Antti Mäkinen påpekar att investeringsbolaget brukar vara väldigt långsiktiga, som så kallade "ankarägare" är.

Efter förvärvet av den 3,3-procentiga aktieposten i Nokia, som gjordes för cirka 844 miljoner euro, utgör telekombolaget cirka 11 procent av Solidiums aktieplaceringar.

Vill ni köpa mer aktier i Nokia?

"Några sådana planer har vi inte just nu, vi är väldigt nöjda med vad vi har. Vi har tolv bolag i vår portfölj, så innehavet i Nokia är lite större än snittet."

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom