Fitch: Konsekvenserna av en Brexit

Utdragna förhandlingar och en osäkerhet kring framtiden för de brittiska företagens tillgång till den europeiska marknaden, vilket skulle tynga förtroendet och försena investeringar, skulle enligt Fitch bli konsekvensen om Storbritannien röstar för att lämna EU.

“Detta skulle få kortsiktiga ekonomiska kostnader, även om den exakta effekten skulle vara mycket osäker”, skriver kreditvärderingsföretaget i en analys.

I händelse av att Storbritannien röstar för att lämna EU skulle myndigheter på båda sidor försöka undvika att avbryta den djupa ekonomiska och finansiella integrationen mellan landet och EU genom att etablera nya relationer och handelsavtal, tror Fitch.

Genom att undvika en storskalig, permanent störning i handelsförbindelserna skulle de långsiktiga ekonomiska konsekvenserna för Storbritannien därmed kunna begränsas, och en Brexit endast bli måttligt negativt för landet.

“Men det skulle innebära betydande risker, speciellt om de kvarvarande EU-medlemmarna inför bestraffande villkor för Storbritannien för att avskräcka andra länder från att lämna, eller om Storbritannien inför tuffa restriktioner för EU-medborgare som kommer för att arbeta i landet”, skriver Fitch.

Kreditvärderingsföretagets huvudscenario är att Storbritannien stannar kvar i EU, även om en Brexit beskrivs som en “verklig möjlighet”.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.