Fler börsbolag ger bonus till anställda

KPMG har i en ny studie kartlagt incitamentsprogram som föreslagits i svenska börsbolag under årets bolagsstämmor och kan konstatera att de i högre utsträckning omfattar alla anställda. I studien ser författarna även att kraven på motprestation minskar.

Studien omfattar 267 börsnoterade bolag noterade på Nasdaq OMX Nordic Exchange och visar bland annat att andelen bolag som föreslagit ett nytt program har ökat från 29 procent 2013 till 37 procent 2015. Det är den högsta nivån på många år.

IT- och hälsovårdsbranschen är de där nya program är vanligast, och sett till upplägget dominerar aktieprogram med 50 procent och teckningsoptioner 23 procent.

– Det vanligaste är att incitamentsprogram erbjuds de övre chefsnivåerna, men vi ser nu en tydlig ökning mot program som omfattar samtliga anställda. Det kan tolkas som en ökad tro på vikten av inkludering och att medarbetare på fler nivåer presterar bättre om de har samma mål som bolaget i stort, säger Daniel Frigell, ansvarig för incitamentsprogram på KPMG.

En ytterligare orsak till den höga andelen program som pekas ut är den starka börsutvecklingen de senaste åren.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets