Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Fler svenska miljardärer

2016-12-08 12:45
Marcus "Notch" Persson och Zlatan Ibrahimovic. Foto: All over press

Det finns i år 178 svenska miljardärer, 22 fler än för ett år sedan. Och deras förmögenhet växer, enligt en genomgång som Veckans Affärer har gjort.

Första platsen intas av Ingvar Kamprad, eftersom tidningen räknar honom som ensam ägare till Ikea trots ett komplicerat ägarupplägg med utländska stiftelser. Hans förmögenhet uppgår enligt Veckans Affärer till 655 miljarder kronor. H&M-koncernens patriark Stefan Persson förfogar över tillgångar värda 208 miljarder kronor. Hans Rausing kommer på tredje plats med 102 miljarder.

Rikaste kvinnan är Antonia Ax:son Johnson med en förmögenhet på 55 miljarder kronor, vilket ger henne en femteplats på listan.

Nästan alla miljardärerna är personer med tunga positioner i näringslivet och deras släktingar. Men det finns några namn som bryter mönstret. På plats 18 hamnar Markus "Notch" Persson, grundare av Mojang bolaget bakom spelsuccén Minecraft, med 17 miljarder kronor. Och som nummer 147 återfinns Zlatan Ibrahimovic, med en uppskattad förmögenhet på 1,2 miljarder kronor.

Tillsammans har miljardärerna tillgångar på 2.076 miljarder kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som Sveriges statsbudget, konstaterar Veckans Affärer.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom